Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 25. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: saját

Elkezdődött Csornán a Mártírok tere keleti oldalának felújítása

Elkezdődött Csornán a Mártírok tere keleti oldalának felújítása

Már vágják a fákat.

Megkezdődtek a munkálatok Csornán a Mártírok tere keleti oldalán. A beruházás célja a tér felújítása, átalakítása oly módon, hogy az termelői piacok megtartására alkalmas legyen, és piacnapokon kívül is a város esztétikus, használható szabadterévé váljon. A beruházás műszaki tartalmáról konkrét információkat a Közbeszerzési Értesítő 2018/68-as számában a Tájékoztató az eljárás eredményéről - „Őstermelői piac Csornán” című jelentésében találtunk.

Az ebben megfogalmazottak szerint a téren az összes meglévő burkolatot elbontják a padokkal, hulladékgyűjtőkkel, korlátokkal és kerékpártárolókkal együtt. A Soproni út felőli újságosbódé is megszűnik. A 3 zászlórudat, az áruház bejáratánál található 2 hirdetőtáblát, a telefonfülkét és a parkoló automatát a hozzá tartozó táblával együtt áthelyezik. Már megkezdődött területen található cserjék, tuják kivágása. A területen található 10 fa közül a közbeszerzési kiírás szerint 3 marad meg. (A ma déli állapot szerint már csak 2 fa áll, nem tudjuk, azok megmaradnak-e?)

A parkolókat a nyugati oldalhoz hasonlóan térkő burkolattal alakítják ki, a parkolók és a tér között zöld sávot hoznak létre cserjékkel, sövényekkel és lombkoronás fák ültetésével. A szükséges közmű kiváltások után a teljes tér térkő burkolatot kap , aminek a csapadékvíz elvezetését is megoldják. A tér egy része megerősített burkolatot kap, hogy az üzletekbe árut szállító autók is ráhajthassanak. A téren áthaladó kerékpárút eltérő színű térkő burkolatot és szegélyt kap.

A piactér északi részén 4 darab 4 férőhelyes új kerékpártárolót helyeznek el. 6 darab csikktartós hulladékgyűjtőt is felállítanak, amik a piactér nyugati oldalán, a zöld szigetekben, a kerékpártárolók közelében és a tér déli végében lesznek. Az egyedi gyártású csikktartós hulladékgyűjtőkre Csorna város címerét gravírozzák, és lézervágással Csorna felirat kerül rájuk. A terület északi végébe, az áthelyezett zászlótartók mellé ivókutat helyeznek el. A piactér déli részén két mozgatható ülőfal kerül elhelyezésre. Piaci napokon mobil, összecsukható padokat tesznek ki a leburkolt térköves területre.

A tér felújítására és az őstermelői piac kialakítására 61.916.593 forint támogatást nyert az Európai Uniótól az önkormányzat, amiből 55 millió forintot (az ÁFÁ-val együtt) fordíthat építési munkákra, a többi a projekt előkészítése, a közbeszerzés, projekt menedzsment és egyéb kiadások költsége. Amint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, az első közbeszerzési eljárásban az 55 milliós építésre fordítható forráshoz képest 123 millió volt a legolcsóbb ajánlat. A második eljárásban az építés költségeit 85 millióra sikerült csökkenteni. A nagyarányú csökkenés ellenére az eredetileg tervezett nulla forint önrész helyett az önkormányzatnak még 30 milliót hozzá kell tennie a pályázati támogatáshoz.

A munkák idejére a gyalogos forgalmat is korlátozzák a téren, és a parkoló építés miatt továbbra is szükséges a tér egyirányú gépjárműforgalmának fenntartása. A tér a nyugati oldal felújítása óta egyirányú, bár ezt nem vette mindig mindenki figyelembe. Mivel a közlekedési jelzőlámpa folyamatosan működött, szinte mindig lehetett látni a kereszteződésben tilos irányból kihajtani akaró autót. Erről már többször is írtunk. Korábbi cikkünkben kis közvélemény kutatást is végeztünk, amiben azt kérdeztük, a beruházás átadása után fennmaradjon az egyirányú utca, vagy térjen vissza a régóta megszokott kétirányú közlekedés. Dr Bónáné dr Németh Katalin polgármester kérdésünkre akkor azt válaszolta, hogy ezt még nem döntötték el. Több mint 200 olvasónk szavazott 2 nap alatt, és 69%-uk azt szeretné, ha újra kétirányú lenne a tér forgalma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!