Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Élre törhet a hiteltörlesztési kafetéria

Élre törhet a hiteltörlesztési kafetéria

A kormány szándékosan hagyta meg adómentes juttatásnak a hiteltörlesztési kafetériát, a lehetőség hétszázezer emberen segíthet – közölte a Magyar Nemzettel a szaktárca. Eközben sok közepes és nagyobb cégnél maguk az érintett munkavállalók kérték kenyéradójuktól a juttatás mielőbbi bevezetését.

Számos közepes és nagyobb cégnél a munkavállalók kérést terjesztettek elő, és kezdeményezték, hogy a jövőben – kafetéria formájában – a munkaadó is járuljon hozzá lakáshitelük törlesztéséhez. Hasonlóra az utóbbi időszakból nemigen lehet példát mondani – állapította meg a PwC tanácsadó társaság adóügyi cégtársa. Lőcsei Tamás arról beszélt: a módszer népszerűségéhez nem férhet kétség, a juttatás rengeteg hiteladós helyzetén javíthat. A megoldást ugyanakkor a munkaadók is kedvelhetik, hiszen úgy adhatnak érzékelhető nagyságú dotációt dolgozóiknak, hogy az összegek után nem kell adót fizetniük.

A hiteltörlesztési kafetéria az idén is nyújtható, a jogi feltételeket a törvényalkotás és a szaktárca már korábban létrehozta. Az adósmentés e különös módozatának legfontosabb részleteiről annyi mondható el, hogy a dolgozónak a munkáltató öt év alatt legfeljebb ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – azért, hogy az érintett törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét. A munkaadó határozhat úgy, hogy a bér mellett, egyszerű támogatásként folyósítja a hiteltörlesztési hozzájárulást, miképpen arra is van mód, hogy a foglalkoztatók kafetéria-rendszerükbe illesszék ezt a lehetőséget.

A tapasztalatok szerint egyre több munkaadó tervezi az új juttatás bevezetését. Leginkább a nagyobb és a közepes cégeknél érzékelhető ez ügyben jelentős mozgolódás – mondta az adószakember. Ennek magyarázata Lőcsei Tamás szerint az, hogy ahol több a munkavállaló, ott nagyobb az esély arra, hogy a dolgozók közül annak idején számosan vettek fel banki hitelt lakásuk megvásárlásához. A munkáltatók egyébként – a jelenlegi helyzet szerint – főként két esetkörben adnának hiteltörlesztési kafetériát: az összegeket az alkalmazottak vagy a kölcsönök visszafizetéséhez, vagy az új otthon megvételéhez használhatnák fel.

A módozat népszerűségét – a társadalmi léptékű eladósodottság nyilvánvalóan számottevő mértékén túl – az is erősítheti, hogy a parlament asztalán fekvő őszi adótörvény-javaslat más béren kívüli juttatások adójának megemelését irányozza elő. Bár az indítványt még nem szavazták meg, s a bejelentések szerint változásokra is lehet számítani, mégis előfordulhat, hogy az adóterhek emelkedése miatt a munkáltatók inkább a teljesen adómentes hiteltörlesztési támogatást kínálják majd alkalmazottaiknak, s kevésbé – mondjuk – a Szép-kártyát, az Erzsébet-utalványt vagy az utazási bérletet. Utóbbi juttatások hosszú távú sorsát illetően jelenleg annyi tudható: a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az emberek inkább pénzt kapjanak munkájukért, s kevésbé utalványok és kártyák formájában fizessék ki őket munkaadóik. Ennek kapcsán a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára azt mondta: a kormány folytatná az egyszerű, átlátható adórendszer kialakítását. Ennek egyik elemeként a kabinet még ebben a ciklusban szeretné megvalósítani az egy számjegyű személyi jövedelemadót, ám ezzel párhuzamosan felülvizsgálja a kedvezmények rendszerét. Pankucsi Zoltán megjegyezte: amennyire lehet, azonos szintre hoznák a munkához kapcsolódó különféle juttatások – így a kafetéria és a munkabér – közterhét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben