Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. November 03. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Erős, de érzékeny a világgazdasági változásokra a német gazdaság

Erős, de érzékeny a világgazdasági változásokra a német gazdaság

A német gazdaság erős, aligha befolyásolja lényegesen Merkel kancellár esetleges távozása, inkább a világgazdasági változásoknak lehet negatív hatása

- erről beszélt Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A német gazdaság, különösen a termelés, az ipar erős, a 2002-2003-as megtorpanás óta egyenletesen fejlődik. Gerhard Schröder kancellár munkaerőpiaci reformjainak köszönhetően csökkent a munkanélküliség és beindult a gazdasági növekedés, és mire 2005-ben Schröder politikailag megbukott, a német gazdaság sikeressé vált - idézte fel a szakember.

Úgy vélte, a német gazdasági sikerek egyik oka a szigorú költségvetési politika: az ország nem költhet többet, mint amennyit megtermel. Emellett az öregedő német társadalom már nem annyira fogyaszt, mint inkább megtakarít, a cégek pedig viszonylag alacsonyan tartják a német munkabéreket, legalábbis az ország gazdasági teljesítményéhez képest - mondta.

A német gazdaság sikerei jelentős részben azokra a nemzetközi termelési láncokra vezethetők vissza, amelyek olcsón tudnak termelni. Az exportorientált gazdaság azonban érzékeny a világgazdasági változásokra, ilyen lehet például az autóipar területén a vámok emelése, de a Brexit is negatív hatással járhat a német gazdaságra, amit az ahhoz szorosan kapcsolódó magyar gazdaság is megérezhet - fejtette ki Csath Magdolna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.