Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Három kilogramm élelmiszert dobunk ki hetente

Három kilogramm élelmiszert dobunk ki hetente

Harmadszor csatlakozik Magyarország az európai hulladékcsökkentési héthez, idén az élelmiszerpazarlás csökkentése a fő téma – jelentette ki V. Németh Zsolt környezet-, agrárfejlesztés- és hungarikumügyi államtitkár kedden az M1 műsorában. Hozzátette: az ENSZ adatai szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki avilágon. Magyarországra ebből 566 ezer tonna „esik” évente.

Alapvetően három területen képződik élelmiszerhulladék: mintegy 10 százalék a termelés során, a feldolgozáskor 51 százalék, 39 százalékot pedig a lakosság dob ki a kukába. Utóbbi 218 ezer tonna. Főként lejárt szavatosságú élelmiszerekről van szó, de gyakran csábítanak bennünket a kereskedelmi láncok akciói, és több élelmiszert vásárolunk, mint amennyire szükségünk van – magyarázta az államtitkár.

Megemlítette, hogy az iskolákban például fut a „Kérj kevesebbet, egyél meg mindent!” akció, mely a többi közt az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentését célozza.

Emellett felhívják a figyelmet „nagymamáink” feledésbe merült praktikáira- Példaként említette, hogy a vasárnapi húslevesből megmaradt húsokból másnapra elkészíthető egy új fogás.

Egy kampány keretében pedig olyan recepteket népszerűsítenek, melyek azt mutatják meg, hogyan lehet a még megmaradt élelmiszerekből elkészíteni egy-egy új ételt. Egy család egyébként hetente 3 kilogramm élelmiszerhulladékot termel – jegyezte meg.

Európához viszonyítva Magyarország egyfelől nem pocsékol annyit. Németországban például a burgonya fele ottmarad a földeken, mert nem megfelelő méretű. Másfelől nálunk nem nagyon megy a szerveshulladék-hasznosítás, e téren Magyarország még „gyerekcipőben jár”: Azt vállaltuk, hogy 2016-ra az 1995-ös mennyiség 35 százalékára szorítjuk le azt a szerveshulladék-mennyiséget, ami aztán a lerakókba kerül – mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során