Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 27. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Eszterházy-kastély Fertőd

Haydneum Eszterháza Fesztivál

Haydneum Eszterháza Fesztivál

Mária Terézia fertődi látogatásának 250. évfordulója alkalmából.

2023. szeptember 1-6. között először szervez fesztivált a Haydneum – Magyar Régizenei Központ a fertődi Esterházy-kastélyban. A Haydneum Eszterháza Fesztivál című eseménysorozat középpontjában Mária Terézia látogatásának 250. évfordulója áll. A fellépő művészek között a hazai és a nemzetközi régizenei élet kiemelkedő alakjait köszönthetjük.

2023. szeptember első napjaiban pezsgő régizenei központtá válik a fertődi Esterházy-kastély, megidézve Pompakedvelő (vagy Fényes) Miklós 18. századi udvarának rendkívüli zenei életét, melynek fő irányítója majd’ 30 éven keresztül maga Joseph Haydn volt. A fesztivál egyediségét a magas színvonalú, kizárólag korhű hangszereken előadott, autentikus produkciók, a kiváló közreműködő művészek, a kastély egyedülálló atmoszférája együttesen biztosítják.

A szeptember elsejei nyitókoncerten újra felcsendül a szerző L’infedeltà delusa (Aki hűtlen, pórul jár) című operája, melyet a császárné is elragadtatással hallgatott, és amely előadás nyomán szállóigévé vált Mária Terézia híres mondata: „ha jó operát akarok hallani, Eszterházára kell utaznom”. A mostani előadás szereplői az új-zélandi szoprán, Ella Smith, az itthon is jól ismert osztrák tenor, Bernhard Berchtold, a hazai énekesek képviseletében pedig Kalafszky Adriána (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor)és Szélpál Szilveszter (bariton) lesznek, az Orfeo Zenekart Vashegyi Györgyvezényli.

Szeptember 2-án két világszerte elismert muzsikus lép színpadra: a számtalan díjjal rendelkező brit barokk hegedűs, Rachel Podger, aki mindamellett, hogy koncertezik, és lemezeket vesz fel, számos fesztivál létrejöttében vállalt aktív szerepet. Partnere a dél-afrikai születésű, ám ausztrál illetőségű Kristian Bezuidenhout lesz, napjaink egyik legjelentősebb és legizgalmasabb billentyűs művésze, aki egyaránt otthon van a fortepiano, a csembaló és a modern zongora világában. Műsorukon Haydn, Mozart ésC. Ph. E. Bach művei szerepelnek.

Vasárnap este Eszterházára látogat az olasz VenEthos Ensemble, amelynek tagjai 2016 óta játszanak együtt. Ezúttal Boccherini-Mozart-Haydn programjukat hallgathatjuk meg.

Hétfőn kamaraesttel folytatódik a fesztivál, a hazai berkekben jól ismert Szutrély Katalin szoprán és a Hollandiában élő fortepianoművész, Somlai Petra szereplésével. Haydn-Schubert műsoruk során szonátákat, dalokat és egy szólókantátát szólaltatnak meg.

Szeptember 5-én, kedden ismét a nemzetközi pódiumról érkezik egy zenekar, a belga Il Gardellino Orchestra különleges Benda-Haydn-Galuppi-Werner-műsorával. Az együttes utánozhatatlan, egyedi hangzása a több mint 30 évnyi zenélés, lemezfelvétel és fellépés eredménye, amelyet most az eszterházai közönség is megtapasztalhat.

Szeptember 6-án zárul a fesztivál a Haydneum rezidens együttese, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar Haydn-Mozart koncertjével, melyen közreműködik Szutrély Katalin és Somlai Petra.

A koncertek mellett további kísérőprogramok is várják a közönséget: Bősze Ádám tart zenés sétát Ünnepek és hétköznapok címmel a kastély gyönyörű kertjében, Berecz András Mese a muzsikáról című műsorában pedig a zene születéséről és hatalmáról szóló meséket hallhatunk a művész előadásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás