Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 04. 11:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Herendi porcelánremekek kiállítása a szegedi Reök-palotában

Herendi porcelánremekek kiállítása a szegedi Reök-palotában

Szecessziós herendi porcelánremekekből nyílik tárlat pénteken a szegedi Reök-palotában – tájékoztatta a kiállítóhely sajtóreferense az MTI-t.

Fábián Barbara közölte, hogy a március közepéig látható tárlat anyagát a Herendi Porcelánmúzeum gyűjteményéből válogatták, és egyetlen stílusirányzatra, a szecesszióra fókuszál.
Herend a 19. század világkiállításain alapozta meg hírnevét, és az arisztokrácia elismerései, s megrendelései tették világhírűvé. A kézzel készült remekművek elnyerték az eleganciára különösen fogékony főúri családok bizalmát is. A fényűzés, a kor lakberendezése, a kastélyok – majd később a polgári otthonok – díszítő, majd használati kelléke lett a herendi.
A közel két évszázados manufaktúrában készülő porcelánok küllemére természetesen hatott az aktuális korstílus, így a 20. század fordulóján a szecesszió is. Az akkor megosztó és nem kellőképpen értékelt stílus, a manufaktúra akkori tulajdonosát, az alapító unokáját, Farkasházy Jenőt világlátott és művészileg érzékeny emberként jelentősen befolyásolta. A termékfejlesztés során pedig a mai napig elő-előkerülnek e korszak stílusára utaló remekművek és darabok.
A magyar szecesszió egyik legszebb építészeti példájának tartott, Magyar Ede tervezte Reök-palotában nyíló tárlat anyaga válogatás a századfordulón készült műtárgyakból, kísérleti darabokból, mázkísérletek közül. A kiállításon bemutatott csaknem félszáz műtárgy között feltűnnek a szecessziós motívumok felhasználásával készült későbbi remekek és a stílusirányzathoz visszanyúló mai tervek is. A tárlatról nem hiányozhat egy herendivel terített asztal sem, amely porcelánjain stilizált magyar népi díszítés látható, különleges, máz alatti technológiával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;