Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Június 28. 05:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélték a Szentendrei úti, kettős halált okozó, ittas gázolót

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélték a Szentendrei úti, kettős halált okozó, ittas gázolót

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság szerdán, első fokon azt a férfit, aki tavaly márciusban ittasan okozott halálos balesetet a fővárosi Szentendrei úton - írták hírportálok.

A férfi a vád szerint tavaly márciusban a kocsijával nagy sebességgel, ittasan belerohant az előtte álló autóba a fővárosi Szentendrei úton, emiatt a másik járműben ketten meghaltak. A baleset egyik áldozata Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

Az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolta meg a férfit.

Az Index.hu beszámolója szerint a hét és fél év fegyházbüntetés kiszabása mellett a férfit örökre eltiltották a vezetéstől. Beleszámít a büntetésbe az az időszak is, amit eddig előzetes letartóztatásban töltött.

A hírportál beszámolója szerint a szerdai tárgyaláson a bíróság négy szakértőt hallgatott meg. A két műszaki szakértő szerint azért nem nyíltak ki a légzsákok a fiatalok kocsijában, mert a hátulról érkező ütközést a frontlégzsákok nem észlelték, az oldallégzsákokat működtető elektronikai kábelek pedig elszakadtak az első ütközésben.

A meghallgatott orvosszakérők azt mondták, Janza Richárd esetében a tüdőzúzódás, a máj- és léprepedés mellett a nyaki gerincvelő is roncsolódott, ami már önmagában halálos volt. A mellette ülő fiú számára az első ütközés még nem, de a második már halálos volt, mert hatalmas erővel, oldalról csapódtak neki a betonoszlopnak.

A 24.hu azt írta, perbeszédében az ügyész kiemelte, hogy az útszakaszon maximum óránkénti 70 kilométer volt a megengedett sebesség, a vádlott azonban az esős idő és a csúszós útviszonyok ellenére is több mint dupla ennyivel ment, ráadásul ittasan.

A határozat szerint a balesetet okozó férfi feltételesen csak a büntetés kétharmadának a letöltése után bocsátható szabadon.

Szerdán a vádlottat halált okozó ittas járművezetésben találták bűnösnek. Hogy milyen mértékben volt ittas, abban a bíróság nem foglalt állást.

Kovács József bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, súlyosbító körülmény volt, hogy a vádlott ittasan vezetett és a balesetben ketten is meghaltak. Enyhítő körülménynek tekintették, hogy a vádlott bocsánatot kért és vállalta a felelősséget - írta az Index.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során