Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 16. 16:12, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

ITM: három évtizede nem látott szinten a hazai foglalkoztatás

ITM: három évtizede nem látott szinten a hazai foglalkoztatás

Magyarország 2021 első negyedévében a legjobb foglalkoztatási adatot produkálta a rendszerváltoztatás óta, hívta fel a figyelmet Bodó Sándor - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az Eurostat által összesített mutatók szerinti 77,7 százalékos magyarországi foglalkoztatási szinttel a tagállami rangsor hatodik helyét foglalja el az ország, csaknem hat százalékponttal múlva felül az uniós átlagot.

A rég nem tapasztalt, kis híján 78 százalékos magyar mutató lényegében a teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotnak felel meg. A nemzetközi összehasonlító adatok alapján a 20-64 éves munkaerő-állományból Magyarországnál csak Hollandiában, Svédországban, Csehországban, Észtországban és Németországban dolgoznak többen. A 3,9 százalékos hazai munkanélküliségi ráta is a legalacsonyabbak közé tartozik Európában - közölte a tárca.

A közleményben Bodó Sándor hozzátette: a kimagasló teljesítmény nemcsak a vírusválság eredményes kezelésének, a sikeres gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhető. A munkaalapú társadalom kiépítése érdekében az elmúlt évtizedben megtett minden közös erőfeszítésük is látványos visszaigazolást nyer a friss foglalkoztatási adatokban.

"Messziről indultunk, hiszen 2010 első negyedévében Magyarország 60 százalék alatti aránnyal az Európai Unió sereghajtója volt a 20-64 éves korcsoport foglalkoztatásában. Az élmezőnybe felzárkózást az tette lehetővé, hogy miközben az elmúlt 11 évben uniós átlagban 4,3 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási szint, a magyar emberekkel együtt több mint négyszer gyorsabb ütemű, 18,3 százalékpontos növekedést hoztunk össze - emlékeztetett az államtitkár az ITM közleményében.

Címkék: foglalkoztatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során