Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. December 13. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Január 1-jétől 73 határátkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát határon

Január 1-jétől 73 határátkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát határon

Január 1-jétől 73 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn Zágrábban.

Az európai uniós tagállamok belügyminiszterei múlt csütörtökön hagyták jóvá, hogy Horvátország január elsejétől csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

A tárcavezető hétfőn a parlamentben ismertette a külföldiekről és a határátkelésről szóló törvény módosítását, amely megteremti a schengeni könnyítések horvátországi alkalmazásának előfeltételeit.

"Ez annyit jelent, hogy a horvát állampolgároknak nem kell többé felmutatniuk a dokumentumaikat a határátlépésnél" - mondta, hozzátéve, hogy a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés.

Kiemelte: az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken.

"Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a belső szárazföldi és a tengeri határokkal ellentétben, a légi határokon az ellenőrzéseket csak 2023. március 26-tól szüntetik meg.

Jelezte továbbá, hogy a szlovén és a magyar határon dolgozó rendőrök egy részét áthelyezik. "Kicsit több időt töltenek majd az utakon, és ellenőrzik azokat a járműveket és személyeket, amelyekről/akikről úgy gondolják, hogy ellenőrizni kell, nem illegálisan léptek-e be Horvátországba" - mondta a tárcavezető.

Fotó: MTI

Címkék: határ, Horvátország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez