Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 11. 11:38, szerda | Belföld
Forrás: Honvedelem.hu

Kiemelték a Balatonból a vadászgép első nagyobb elemét - Videó

Kiemelték a Balatonból a vadászgép első nagyobb elemét - Videó

A négy és fél méteres mélységben lévő roncsot további 80 centiméter iszap takarja, de meglepően jó állapotban van a kiemelt légcsavar.

Folytatódik a magyar gyártású Me 109-es vadászrepülőgép kiemelése.A Magyar Honvédség öt alakulatának, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek többnapos megfeszített munkájának eredményeképp október 10-én sikerült a felszínre hozni a második világháború során a Balatonba zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép első nagyobb elemét.

A négy és fél méter víz, illetve nyolcvan centiméter iszap lepte roncsdarabokat a kiemelés után a művelet vezetési pontján, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folyamatosan tisztítják. Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse hangsúlyozta: a tisztítás az első és legfontosabb dolog, azért, hogy a feltárás végére minden a megfelelő állapotban legyen, továbbá, hogy az azonosításra alkalmas számokat minél pontosabban meg lehessen határozni.

A hadtörténész hozzátette, bár az időjárás az elmúlt napokban nem kedvezett a munkafolyamatoknak, tovább folytatták a roncs feltérképezését, illetve felszínre került az első nagyobb elem is: a légcsavaragy, kettő légcsavartollal.

A munkálatokban részt vesz az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred állománya. A teljes roncs kiemelésére várhatóan október 16-án kerül sor.

Címkék: balaton, vadászgép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk