Városlista
2018. december 15, szombat - Valér

Hírek

2018. Március 13. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: valasztas.hu

Kilenc jelölt lesz április 8-án a szavazólapon a választókerületünkben

Kilenc jelölt lesz április 8-án a szavazólapon a választókerületünkben

Választás 2018

Véglegessé vált, hogy fog kinézni a választókörzetünkben az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek szavazólapja. A Győr-Moson-Sopron megyei Csorna központú 03. számú választókerület 75 településén 104 szavazókörben adhatják le szavazataikat a választópolgárok 9 jelöltre. A másik szavazólapon a pártlistákra szavazhatnak.

A hatályos választójogi törvény tág teret enged a zavarosban halászó szerencselovagoknak. A mindenki ajánlhat mindenkit elv és az 500 aláírás olyan alacsony küszöb, ami segíti a kamupártok kamujelöltjeinek indulását. Ez a kormányzó pártnak politikailag azért előnyös, mert a sok „ellenzéki” jelölt hátha megzavarja a választópolgárokat. Itt is sokan próbálkoztak, 16 aspiráns adott le ajánló aláírásokat, de közülük 7 még ezt a szintet sem tudta teljesíteni.

A 2013-ban fideszes többséggel elfogadott kampányfinanszírozási törvény értelmében az egyéni jelöltek 1 millió forintot kapnak az államtól kampányköltségeik fedezésére. Azoknak a pártoknak pedig, amelyek országos listát is tudnak állítani, sávos rendszerben további támogatás jár. A minden választókerületben jelöltet állító pártok 597 millió, a legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók 448 millió, a választókerületek legalább felében, 53 körzetben indulók 299 millió, míg a minimum 27 választókörzetben jelöltet állító szervezetek 149 millió forint támogatást vehetnek fel. Így aztán jó üzlet is lehet a választás. A kamupárt hálózat mögött számtalan esetben ugyanaz az ember tűnik fel, akitől nem idegen a törvénysértés. Befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Szepessy Zsoltot, Monok volt polgármesterét, az Összefogás Párt vezetőjét a Nyíregyházi Járásbíróság.
A kamupártok vonulhatnak a kasszához, őket többet nem látjuk.

A feltételt teljesítő 9 jelöltet a választási bizottság nyilvántartásba vette, és sorsolással döntötte el, hogy milyen sorrendben szerepelnek a szavazólapon. Ebben a választókerületben olyan szerencsésen történt a sorsolás, hogy a politikában egyébként ismert pártok jelöltjei az első öt helyen vannak, a többiekkel nem is érdemes foglalkozni.

Ebben a sorrendben fognak szerepelni a jelöltek a szavazólapunkon:
1. Szabó Zoltán Ferenc DK (MSZP-Párbeszéd támogatásával)
2. Gyopáros Alpár Ádám FIDESZ-KDNP
3. Molnár Ferenc LMP
4. Budai Zsaklin MOMENTUM
5. Magyar Zoltán JOBBIK
6. Bedecs Amália ÖSSZEFOGÁS Párt
7. Csóka Richárd SEM Párt
8. Farkas István Zoltán SZEM Párt
9. Karaffa László MEDETE Párt

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 15. 12:05, szombat | Helyi

Megérkezett a tél - tartsák be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat!

Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ma éjfélig országszerte folytatódik a havazás

2018. December 14. 16:00, péntek | Helyi

Középiskolai vasúti szakképzés indul Szombathelyen

Várják a Rábaközből is a jelentkezőket.

2018. December 14. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2018. December 14. 10:00, péntek | Helyi

Nyerjen szódagépet karácsonyra!

Szódagépet nyerhet egy fogyasztó négy egyszerű vizes kérdés megválaszolásával.