Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már hétévesen tanulhatnak programozni a gyerekek

Már hétévesen tanulhatnak programozni a gyerekek

Néhány év múlva a programozói tudás ugyanolyan fontos lehet a munkaerőpiacon, mint amilyen ma a nyelvismeret. A digitális írástudás elsajátítása, a könnyebb elhelyezkedés mellett, a problémamegoldó készséget, illetve az algoritmikus gondolkodást is fejlesztheti - mondta a Rádió Orienten Breuer Anita, a gyerekek számára programozó képzéseket indító Logiscool vezetője.

Az emberiség nagy részére jellemző, hogy képes a digitális jelek olvasására, viszont ezeket megírni, vagyis programozni nem sokan tudnak. Pedig már egészen kis kortól el lehet sajátítani ezeket az ismereteket, hiszen léteznek nagyon egyszerű, kifejezetten gyerekeknek szánt programnyelvek – közölte Breuer Anita.

Az általános iskolák informatika óráiról szólva elmondta, nagyon alacsony az óraszám, és ezeken többnyire csak az alkalmazói programokat ismerik meg a gyerekek, amik fontosak ugyan, de nem igazán előremutatók. Programozni csak nagyon kevés iskolában tanulhatnak, pedig a világ nagy része már máshol tart – hangsúlyozta Breuer Anita. Kifejtette, Európa több országában, így például Angliában, vagy Írországban már kis kortól bevezették a programozás oktatását, az USA-ban pedig maga Barack Obama szólította fel a fiatalokat, hogy kezdjék el megtanulni a kódolást.

A szülők egyre inkább felismerik ezen tudás elsajátításának a fontosságát, és látják, hogy addigra mire gyermekeik a munkaerőpiacra kerülnek olyan alapvető fontosságú lesz, mint ma a nyelvtudás. „Gyakorló szülőként látom, hogy nem lehet eltiltani a gyerekeket a különböző eszközöktől, de szerintünk, ha már úgyis tölt vele időt gyermekünk, akkor ne csak passzívan használja, hanem alkosson rajta. Nagy öröm látni, amikor egy saját játék elkészül” - mondta.

A Logiscool oktatási módszerét ismertetve hangsúlyozta, „nagyon sokrétű a tananyagunk, kezdő kurzusainkon számítógépes játékokat készítenek a gyerekek, ezután jönnek az applikáció készítő programok, de robotokat is programoztak már. Élményalapú oktatást nyújtunk, így játszva megismerkednek például a koordináta rendszerrel. Oktatóink mind programozó egyetemisták, akik jól megtalálják a hangot a gyerekekkel.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma