Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Január 15. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Magyar Konzuli Szolgálat

Mától regisztráció kell az ausztriai határátlépéshez

Mától regisztráció kell az ausztriai határátlépéshez

Szigorítottak az osztrákok.

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók.

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven:

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül.

Az általános belépési szabályok az alábbiak:

2020. december 19-től Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) kizárólag az alacsony kockázatú országokból lehet beutazni: Ausztrália, Finnország, Írország, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, Uruguay, Vatikán.

Más országokból történő beutazások esetén minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Ez érvényes a Magyarországról beutazó személyekre is. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás - csak a feltétlenül szükséges megállással - továbbra is korlátozás nélkül lehetséges marad.

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

A beutazás előtt az E/F nyomtatványt lehetőleg ki kell tölteni.

A jogszabály és a mellékletei a következő linkeken érhetőek el:

https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20011303

C - Ärztliches Zeugnis(orvosi igazolás német nyelven)

D- Medical Certificate(orvosi igazolás angol nyelven)

A január 15-től hatályos új E és F nyomtatványok a következő linkeken érthetőek el:

72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén tesztelési eredményről kiállított igazolás birtokában utazhatnak be az alábbi körbe tartozó személyek. (igazolás hiányában 10 napos karanténkötelezettség mellett lehetséges a beutazásuk, melyet teszttel kiválthatnak):

  • A humanitárius küldetést ellátók,
  • munkavégzési/szakmai célból beutazók, akik nem rendszeres ingázók (Pl. 24 órás ápolók és gondozók, üzleti tárgyalásra beutazók, szezonális munkavállalók.)
  • az egészségügyi ellátás céljából beutazó személy kísérője,
  • a halaszthatatlan hatósági vagy bírósági eljárásban meghatározott kötelezettségüket teljesítők (pl. idézésnek való megfelelés),
  • kiváltságokra és mentességekre jogosító, osztrák hatóság által kiállított legitimációs kártyával rendelkező külföldi állampolgárok

Kivételek a fenti szabályozás alól (beutazási korlátozások, regisztrációs kötelezettség):

a.) Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást.

b.) Az előreláthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból beutazók korlátozás nélkül léphetnek be (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés, születés, ápolás/segítségnyújtás sürgős esetekben). A tervezhető családi okból (pl.születésnap, esküvő, keresztelő) történő beutazás azonban csak korlátozás mellett lehetséges.

c.) További korlátozás nélküli beutazások: az áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, tranzit a feltétlenül szükséges megállással, rendszeres ingázás munkavégzés (kivéve: személyi gondozók), tanulmányok folytatása céljából, valamint családi okból vagy élettárs látogatása céljából, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

Gyakori kérdések és válaszok a beutazással kapcsolatban (Melyik kategóriába tartozom a fentiek közül?): https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen/FAQ--Reisen-und-Tourismus.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

Nem lehet elégszer mondani, a bank nem intéz ügyet telefonon!

Először szkeptikus volt, végül mégis becsapták!

2024. Május 04. 16:00, szombat | Helyi

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Pályázati felhívás a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának alkalmából.

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.