Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 29. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Megkezdődött az őzek násza, közlekedjünk fokozott figyelemmel az utakon!

Megkezdődött az őzek násza, közlekedjünk fokozott figyelemmel az utakon!

Figyeljünk az őzekre, mert ők nem fognak ránk!

Megkezdődött az őzek násza!
Az őzek násza július közepén kezdődik és augusztus közepéig tart. Ez idő alatt az őzek semmi másra nem figyelnek, csak kiválasztott párjukra, na meg a bakok a vetélytársak elűzésére. Az üzekedés alatt figyelmetlenné válnak, felfokozott idegállapotuk miatt szinte teljesen megfeledkeznek a külvilágról. Ilyenkor az őzek rendkívül intenzív mozgással, kiszámíthatatlan irányban kergetőznek (ezt a jelenséget nevezik „ördöggyűrűk”-nek), és a veszélyérzet szinte teljes hiányában bármikor kiszaladhatnak az úttestre.

Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik, és minden régióban találkozhatunk ezzel a vadfajjal. Párzás idején az egymást kergető őzek aktívabbak, figyelmetlenebbek, akár fényes nappal is kiszaladhatnak az útra. Nem véletlen, hogy a csaknem 6500 nagyvadelütés során több mint 5000 esetben (80%) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban.

Az őzek jellemzően csoportosan élnek, így ha egy állat megjelenik, ott bizony több őzre is számíthatsz. De hát mit is tegyél ilyenkor? A legfontosabb, hogy a vadveszélyes területeken a szokásosnál is nagyobb figyelemmel, csökkentett sebességgel haladj, és tarts nagyobb követési távolságot az előtted haladótól. Ha az út környezetében kergetőző őzeket látsz, érezd kötelezőnek a lassítást. Ha mögötted halad valaki, az sem gond, ha rövid időre bekapcsolod a vészjelzőt, ezáltal tájékoztatva őt a veszély létezéséről.

Éjszaka lakott területen kívül távolsági fényszóróval közlekedj (kivéve, ha szemből érkezik valaki). Ha őzet látsz az út környezetében, vagy az úttesten, kapcsold le a távolsági fényszórót, mert az vakíthatja a vadat. Ilyenkor fékezz, és adj hangjelzést – azt meghallván a vad általában eltávolodik az úttól.

Ha motorkerékpárral közlekedsz, jóval védtelenebb vagy a gépjármű vezetőköz képest. Ezért a vadveszélyes útszakaszokon a lassúbb és óvatosabb közlekedés még inkább indokolt!

Vadelütés esetén hívd a rendőrséget, amely gondoskodik az érintett vadásztársaság értesítéséről, az elpusztult vad elszállításáról, s az ilyenkor szükséges további teendőkről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás