Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Október 01. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Közi Horváth József Népfőiskola

Művelődésszervező szakos egyetemisták látogatása a Rábaközben

Művelődésszervező szakos egyetemisták látogatása a Rábaközben

Inspiráló napok a Rábaközben és a Fertő-tájon

2023. szeptember 19-20-án az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola meghívására két napos szakmai napon vettek részt a győri Széchenyi István Egyetem közösségszervezés szakos első- és másodéves hallgatói. Negyven hallgató pillanthatott be a térség közművelődésének színes világába.

Az első napon Szalai Viktor köszöntőjét követően, Dr. Vehrer Adél beszélt a Széchenyi István Egyetem kultúraközvetítő képzéseiről. Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke a megye értéktári tevékenységeit és értékeit, hungarikumait mutatta be. Hágen Ádám, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány munkatársa a Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumokról beszélt. A délelőtti programot Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatójának előadása zárta, mely a megye közművelődési feladatellátását mutatta be. Végül Reichardt Laura NMI módszertani referens a közösségszervezői professzió szépségeit ismertette meg a hallgatókkal.

A szeptember 19-ei program délutáni részében a térség nagy rendezvényeit, fesztiváljait ismerhették meg a hallgatók. Magyarász Eszter az agyagosszergényi népfőiskola programszervezőjének előadását a hegykői Tízforrás Fesztivál bemutatása követte, Szigethi István, Hegykő település polgármesterének humoros történetekkel tarkított előadásában. Vargáné Molnár Zsuzsanna höveji polgármester a Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozót ismertette meg a hallgatókkal, ezt követte Páliné Keller Csilla munkaszervezet vezető „Nyitott Porták az Alpokalja-Fertő tájon” című előadása, illetve Vörös Bernadett szervező „Irány a Rábaköz” című programról szóló bemutatása.

Szeptember 19-én a délutáni szekció második részében közösségi színtereket, közművelődési intézményeket ismerhettek meg a hallgatók. A kapuvári Rábaközi Művelődési Központról Vargáné Molnár Zsuzsanna művelődésszervező, a fertődi Kulturális és Szolgáltató Központról Ihász Mónika intézményvezető, a petőházi Közösségi Ház tevékenységeiről pedig Czobor László intézményvezető beszélt.

Szeptember 20-án a kistelepülések kulturális feladatellátásába nyerhettek betekintést a program résztvevői. Radics Attila polgármester az agyagosszergényi, Horváth Zsuzsanna polgármester és Tóthné Stárics Beáta közművelődési munkatárs a fertőendrédi, Szalai Csaba polgármester a vitnyédi, Fülöp Zoltán polgármester a sopronkövesdi, Tompa Judit kulturális munkatárs a fertőrákosi, Horváth Barbara kulturális munkatárs a szili kulturális életet mutatta be.

A szakmai nap további részében Ivanics Ferenc elnök beszélt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület tevékenységéről, majd Szalay Balázs elnök a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának eredményeit mutatta be.

Szeptember 20-án a programot „TerepSzemle” zárta, melynek során a közösségszervezés szakos hallgatók ellátogattak a hegykői Csipkeház-Gyógynövénykert és Pajtamúzeumba, majd Farádon Élő Imre honismereti magángyűjteményét tekinthették meg.

Ezúton köszönjük meg az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskolának a tartalmas két napot, a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózatnak, Lezsák Sándor elnök úrnak a támogatást, valamennyi előadónak, vármegyei emblematikus személyiségeknek, közművelődési szakembereknek, polgármestereknek a megtisztelő jelenlétüket és az inspiráló prezentációkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.