Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 07. 13:42, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Nem melegedett az óceánok mélye 2005 óta

Nem melegedett az óceánok mélye 2005 óta

Nem növekedett az óceánok mélyének átlaghőmérséklete 2005 óta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tanulmánya szerint.

A NASA pasadenai bolygókutató részlegében (Jet Propulsion Laboratory, JPL) a 2005 és 2013 közötti óceáni hőmérsékleti mérések eredményeit elemezték. Az értékeket műholdakkal és a világ óceánjainak vizében lévő 3000 bója mérései alapján számították ki.
Azt fedezték fel, hogy az 1995 méternél mélyebb vízrétegben szinte semmiféle hőmérsékleti változás nem történt a vizsgált időszakban - idézte a Science Daily ismeretterjesztő portál a Nature Climate Change klimatológiai lapban megjelent publikációt.
Ennek ellenére az óceánok vízszintje továbbra is emelkedik, főként Grönland és az Északi-sarkvidék jégtábláinak olvadása miatt - hangsúlyozta Josh Willis, a JPL munkatársa, a tanulmány társszerzője, aki szerint az éghajlatváltozás tényét eredményeik nem kérdőjelezik meg.
Az üvegházhatású gázok légköri mennyisége a 21. században tovább nőtt, ahogy a 20. században is, a Föld felszíni átlaghőmérséklete viszont az utóbbi években nem emelkedett tovább. Az óceánok felső, 1995 méter feletti vizeinek átlaghőmérséklete még mindig nő, ám a melegedés nem elég gyors ahhoz, hogy megmagyarázza a levegő hőértékeinek stagnálását.
A földön, a levegőben és a tengerekben zajló folyamatokban is keresték, mi történik a "hiányzó" hővel. Az egyik hipotézis az volt, hogy az óceánok alsó része nyeli el, ám erre nem volt elég bizonyíték.
A most publikált tanulmány az első, amelyik műholdmegfigyelésekkel és a felső vízhő közvetlen mérésével tesztelte az utóbbi elképzelést. Abból a tényből indultak ki, hogy a víz kitágul, ahogy melegszik. A tengerszint a tágulás és a jégtáblák olvadásából keletkező többlet miatt is emelkedik.
A vízszint összes emelkedéséből kivonták a víz felső felének kitágulása és a jégolvadásból származó többletvíz miatti szintnövekedést. A maradék képviselte a mélységi vizek melegedése előidézte szintemelkedést.
Ez a maradék lényegében nulla volt: a mélység vizeinek melegedése valójában nem járult hozzá az óceánok szintjének emelkedéséhez a vizsgált időszakban - írták a kutatók.
A JPL egy másik kutatójának, Felix Landerernek ugyanebben a számban közzétett tanulmánya műholdmérések és a tengerszint változásainak éghajlati modelljei segítségével azt találta, hogy az óceánok a korábbi becslésekhez képest sokkal - 24-58 százalékkal - több hőt nyeltek el az 1970 és 2005 közötti 35 évben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;