Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 28. 09:41, szombat | Sport
Forrás: mno.hu | Képek: MNO - MTI

Olimpia 2012 | Névtelen ifjak a megnyitó középpontjában

Olimpia 2012 | Névtelen ifjak a megnyitó középpontjában

Helikopterről ledobott II. Erzsébet, Tűzszekerek-hősöket lökdöső Mr. Bean, röpködő Mary Poppins-fürtök. A sok szempontból formabontó olimpiai megnyitó egy furcsa lánggyújtási szertartással ért véget.

A pekinginél valamivel vontatottabb, ám számos ötlettel megspékelt műsorral kezdődött a XXX. nyári olimpia londoni megnyitója. II. Erzsébetet baba képében például helikopterről dobták le az Olimpiai Stadion 80 ezer nézője közé, Mr. Bean szokása szerint vonta magára a figyelmet a szimfonikus zenekarról és lökdöste a Tűzszekerek film szereplőit egy trükk segítségével, Beckham motorcsónakot vezetett tökéletes frizurával, és rengeteg Mary Poppinst is bedobáltak az izzó arénába.

A műsor az este folyamán óriási csúszást halmozott fel, három és fél óra is eltelt belőle, és a kandelábert meg sem gyújtották még, illetve Jacques Rogge NOB-elnök sem mondott egy mukkot sem addig. Ettől még megérdemelhette London, hogy 2005 júliusában Szingapúrban a játékok rendezését, 204 nemzet 10 ezer sportolójának vendégül látását, 32 sportág versenyeinek lebonyolítását.
A megnyitó bevonuló nemzetei között nyolcvannegyedikként vonult a mi nemzetünk, a vasárnap Szerbia ellen csapatkapitányként vízbe ugró Biros Péter vezetésével (16.30). A nemzetek között volt, amelyik gumicsizmákban lépegetett (Csehország), volt amelyik ország híján függetlenként ugrabugrálva (volt Holland Antillák), és két ország csapata összesen két sportolóval jött (Bhután, Szomália).

Jacques Rogge NOB-elnök megnyitójában sokszínű, kozmopolita városnak nevezte Londont, hozzátéve, „itt született a modern sport”. Felkérésére II. Erzsébet angol királynő megnyitotta a londoni olimpiai játékokat.

Késő éjjelig kellett várni arra, ki gyújtja meg az olimpiai gigamécsest, amely augusztus 12-ig ég majd. Az ünnepség ötödik órájának kezdetén egyenesedett ki a kérdőjel a talányos mondat végén: senki, vagyis hét névtelen fiatal, a jövő képviselői, akik egy koszorút lángra lobbantva felemelték az olimpia lángját az Olimpiai Stadion közepén.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.