Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Június 23. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Autószektor.hu

Önvezető autókat tesztelnek a következő napokban az M86-os csornai elkerülőjén

Önvezető autókat tesztelnek a következő napokban az M86-os csornai elkerülőjén

Világviszonylatban is egyedülálló tesztmérést valósít meg a BME a partnereivel.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemaz Ericssonnal, a Magyar Telekommal, a Knorr-Bremsével és a Magyar Közúttal. valamint osztrák iparági szereplők közreműködésével június 24-27. között egyedülálló járműipari tesztmérést végez az M86-os út csornai elkerülő szakaszán. Az út csornai elkerülő szakaszán közforgalomtól elzárt területen tesztelik az önvezető autózás fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos 5G technológiára épülő intelligens infrastruktúra fejlesztéseket. A projekt informatikai, telekommunikációs és autóipari szempontból egyaránt kuriózumnak számít.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló “Központi rendszer architektúra fejlesztése autonóm jármű tesztek és működtetéshez kapcsolódó szolgáltatásokhoz (2019-2.1.14-ÖNVEZETŐ-2019-00001)” elnevezésű projekt célja inkubációs tesztkörnyezetet biztosítani a hazai és a nemzetközi autóipari szereplők számára.

A projekt keretében egy szenzorokkal gazdagon felszerelt közforgalmi útszakasz kialakítása világviszonylatban is egyedülálló lehetőséget kínál majd az intelligens infrastruktúrák, valamint a részben vagy teljesen önvezető járművek fejlesztéséhez.

Ez az esemény a több napos mérési sorozat a projekt első mérföldköve lesz, amely során a kutatók a lezárt intelligens útszakaszon közlekedő, speciális eszközökkel felszerelt személy- és tehergépjárművek segítségével tesztelik a kooperatív környezetérzékelés előnyeit, 5G technológiára épülő adatkommunikációs lehetőségekkel támogatva.

Címkék: 5g, önvezető autó, M86

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás