Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Orbán Viktor: Magyarország komolyan veszi a terrorfenyegetést

Orbán Viktor: Magyarország komolyan veszi a terrorfenyegetést

Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy a magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket.

A kormányfő a közmédiának pénteken Washingtonban adott interjúban elégedetten nyugtázta, hogy Magyarországot nukleáris szempontból fejlettnek, biztonsági rendszerét pedig kiválónak tartják.

Orbán Viktor - aki a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcsértekezleten a magyar küldöttséget vezeti - péntek délelőtt kétoldalú tárgyalásokat bonyolíottt, elsőként Giorgi Margvelasvili grúz elnökkel tárgyalt. Mint elmondta, a néhány évvel ezelőtt ígéretesen indult magyar-grúz gazdasági együttműködés most az orosz gazdasági nehézségek miatt ugyan lassult, de a magyar Eximbank hitelkeretet nyitott a grúz-magyar relációban tevékenykedő vállalkozások számára, s ez a kétoldalú gazdasági kapcsolatok ismételt élénkítését szolgálhatja. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Magyarország támogatja Grúzia vízummentességét az Európai Unióval.

A nukleáris biztonságról szóló csúcsértekezleten napirenden lévő témákról szólva Orbán Viktor leszögezte: "nagyon fontos az a bizonyosság, amelyet itt kaptunk, s amely megerősít bennünket abban, hogy a nukleáris energia a következő évszázadban is velünk lesz, s a legfejlettebb országok nem leépítik nukleáris kapacitásukat, hanem éppen hogy fejlesztik". A kormányfő nagy teljesítmények tartja, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelyet nukleáris szempontból fejlettnek, képzési rendszerét kiválónak, biztonsági rendszerét pedig kiemelkedőnek értékelik. Elmondta, hogy a konferencián sokan és sokat beszéltek arról, milyen nukleáris fejlesztéseket terveznek, s Magyarországnak is vannak tervei: Franciaországgal és a visegrádi együttműködés (V4) keretében. "De mindennek az előfeltétele az, hogy a biztonságot garantálni tudjuk, s nem is egyszerűen a technológiai biztonságról van szó, arról, hogy ne legyen baj az erőműveinkkel, hanem arról, hogy a világban megnövekedett terrorfenyegetettség miatt az atomerőműveket például a szokásosnál nagyobb veszély fenyegeti" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: e veszélyek elhárításában is együtt kell működni, s a konferencián éppen ennek az együttműködésnek a technikáit és módszereit dolgozzák ki.

A kormány terrorellenes akciótervére vonatkozó ötpárti egyeztetésről a kormányfő optimistán nyilatkozott. Mint mondta, neki jobb véleménye van a politikai vezetőkről, köztük az ellenzékről is, mint általában a magyar közvéleménynek, s szerinte a terrorizmus fenyegetése nagy horderejű kérdés, és az ellenzékben van elegendő belátás. Ezért arra számít, hogy előbb-utóbb sikerül megállapodni. "A felelősség kiköveteli a megfelelő és helyes viselkedést a kormánytól is és az ellenzéktől is" - fogalmazott Orbán Viktor.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy mennyire kell komolyan venni a The Washington Times című lap információit, miszerint az Iszlám Állam terrorszervezet Magyarországot is megfenyegette, a kormányfő azt válaszolta: általában a fenyegetést érdemes komolyan venni, mert ha nem, és a baj bekövetkezik, akkor "késő bánat, eb gondolat". A magyar kormány a kellő komolysággal reagált - tette hozzá a kormányfő, és elmondta, hogy erőforrásokat csoportosítottak át információgyűjtésre, elhárításra, annak érdekében, hogy Magyarország a szokásosnál védettebb legyen. "Amit lehetett, azt a Magyarország biztonságáért felelős rendőri, titkosszolgálati és terrorelhárítási szervezetek az elmúlt napokban megtettek" - hangsúlyozta.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ez a magyar és az európai, illetve amerikai szervek közötti szorosabb együttműködést is jelenti-e, a kormányfő igennel válaszolt. Hozzátette: mindenki szoros együttműködésről beszél és törekszik is rá, ám ez nagyon kényes terület, s az információkat mindenki féltve őrzi. "De mindenki érzi ennek a fontosságát s ez esélyt ad arra, hogy az együttműködés színvonala javuljon" - szögezte le Orbán Viktor az MTI-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során