Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Június 28. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Tárkányi Mária

Grilleztél már otthon hamburgert? Esetleg tárcsán?

Grilleztél már otthon hamburgert? Esetleg tárcsán?

Majd két éve tologattuk magunk előtt a kerti hamburger sütést.

Azért paráztunk tőle, mert azt gondoltuk, hogy a darált hús szét fog esni a rácson és parázsban végzi megszenesedve. Ám minden problémának előbb vagy utóbb van megoldása. Nálunk inkább utóbb szokott lenni! A megoldást pedig egy tárcsa jelentette, ami új szerzemény a kerti sütés-főzés eszköztárunkban. Nem volt tovább mire várni, a tárcsán már tuti nem esik szét a darált hús, a fiatalság meg egyre hangosabban követelte a hamburger partit. Nekiláttunk hát hamburger recepteket és sütési tanácsokat keresni. Mondanom sem kell, hogy egyre beljebb másztunk az internet bugyraiban, de mindenhonnan csak részinformációkat szedtünk össze. Így hát nem teljesen felkészülve ám annál nagyobb izgalommal vágtunk bele az első sütésbe, leginkább a józan eszünkre és a sütési tapasztalatainkra alapozva.

És most meg ne lepődj... sokkal egyszerűbb hamburgert sütni, mint ezt a pár fenti sort leírni. Nem is értem, hogy mit aggódtunk annyit ezen a tök egyszerű dolgon. Mondanom sem kell, minden szuper lett... ám iyen megállapításokat csak utólag lehet tenni. Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje!

Készíts elő mindent, mert a húspogácsák hamar sülnek, a bucit épp csak meg kell melegíteni és már készítheti is mindenki a maga ízlésére a saját hamburgerét. Ez nagyon fontos! A hozzávalok az asztalon, de a sajátját mindeki maga rakja össze.

Összeszedtem néhány hasznos infót, ami nekünk segített, vagy új volt:

  • A klasszikus hamburgerhús 1, azaz egyféle húst tartalmaz, ez pedig a darált marhahús - ez egy alapszabály, de nyilván nem fog senki villámokat szórni rád, ha sertéshúsból készíted el.
  • Nem baj ha a kiszemelt hús nem nagyon sovány, de semmiképpen ne legyen rajta inas, mócsingos rész. A 20%-os zsírtartalom ideálisnak mondható, ezt mi nyers zsírszalonna hozzádarálásával értük el. Fontos, hogy a kiszemelt húst kétszer daráljuk/daráltassuk le.
  • A darált húst frissen tekert sóval és borssal fűszerezd! Nem kell más! Jó, ha sütés előtt 12-24 órával fűszerezed, aztán mehet a hűtőbe. Ha később, az sem gond, de előbb semmi esetre se.
  • A formázást nedves vagy olajos kézzel végezd! Egy-egy húspogácsát kb. 175 gramm súlyúra és kb. 10 cm átmérőjűre gyúrj. Így vastagságra is megfelelő, mégis betölti az egész zsemlét, nem kell hármat harapni ahhoz, hogy húshoz érj. Ha túl vékony a húspogácsa, menthetetlenül szárazra fog sülni.
  • Innen már csak a sütés van hátra: a hús minőségétől, méretétől, a grill/tárcsa típusától és hőfokától függ, hogy milyen sokáig sütöd a húst. Közepes-magas hőfokon oldalanként 3-5 percet hagyj neki, ennyi idő alatt szépen megsül kívül, belül azonban még szaftos marad.
  • A sütés befejezte előtt 1 perccel tedd a húsra a vékonyra szelt vörös vagy fehér cheddart, hogy szépen rá tudjon olvadni. Hálásak lesznek neked, ha a húspogácsák mellett néhány szelet bacon-t vagy egyszerű füstölt szalonnát is sütsz a tárcsán.
  • A zsemlék belső oldalait is érdemes 1-2 percig pirítani, így nem fogja beszívni a szószt, nem lesz tocsogós.

Tálalás: ízlés szerint adj hozzá ketchupot, chiliszószt, mustárt, stb. A zöldségek legyenek frissek, a paradicsom és valamilyen fodros zöldsaláta is elengedhetetlen kellék. Lilahagymát, savanyú uborkát is szeletelj fel hozzá, a sült bacon és a karamellizált hagyma pedig már csak hab a tortán. Enni mindenhogy szabad! A fiatalok kézzel ették, szerintük így az igazi, de késsel villával sem követsz el bűnt.

+1 tipp. Grillezz/süss hozzá kb. 1 cm vastag paradicsomszeletet és csapd a tetejére! Díjnyertes hamburgered lesz!

(Szépen beállított ételfotóra sem idő sem türelem nem volt. Gyors fényképezés után azonnal nekiálltunk az evésnek.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.