Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 04. 11:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Rekordáron kelt el egy Turner-festmény

Rekordáron kelt el egy Turner-festmény

Rekordáron, 30,3 millió fontért (11,8 milliárd forintért) kelt el William Turner kései remekműveinek egyike a Sotheby's londoni árverésén - számolt be a The Guardian brit napilap.

Az eredetileg 15-20 millió font értékűre becsült Rome, From Mount Aventine című alkotásért négy vásárló között folyt kemény licitharc. A római látkép végül egy telefonos licitálóhoz került. Korábban egyetlen Turner-műért sem adtak ekkora összeget aukción.
A Turner iránti érdeklődést a Tate Britain nagyszabású Turner-kiállítása és Mike Leight közelmúltban bemutatott Mr. Turner című életrajzi filmje is fokozta.
Legutóbb 1878-ban cserélt gazdát a 124-szer 91,6 centiméteres olajfestmény, akkor rekordáron, 6142 fontért vásárolta meg Archibald Primrose, Rosebery grófja, későbbi brit kormányfő. A kép azóta is a Rosebery-gyűjtemény állandó darabja volt. A család most azért bocsátotta árverésre a képet, hogy a befolyó összegből finanszírozni tudják birtokuk felújítását, az ott lévő többi műkincs karbantartását.
Róma látképét az Aventinus hegyről ábrázolta William Turner, akit pártfogója, Hugh Munro 1828-ban bízott meg a tájkép elkészítésével. Turnernek hét év kellett ahhoz, hogy megfesse művét, ez idő alatt nemcsak Rómában járt, hanem különféle tanulmányokat is folytatott. A festményt végül 1836-ban a Royal Academy kiállításán mutatták be. A Morning Post napilap ekkor azt írta: "ez az egyik legcsodálatosabb kép, amellyel Turner elkápráztatott és meghiúsít minden kritikát: felülmúlhatatlan". A festmény Munro halála után került árverésre.
Alex Bell, a Sotheby's szakértője elmondta: Turner legjelentősebb művei közül alig több mint féltucatnyi maradt magánkézben, a most eladott alkotás pedig a legjobbak közül való.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: