Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 06. 07:05, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Szaúd-Arábia óriásprojektekhez várja magyar cégek részvételét

Szaúd-Arábia óriásprojektekhez várja magyar cégek részvételét

A szaúd-arábiai villamosenergia-hálózat bővítésében való magyar részvételről és az energetikai kutatás-fejlesztési együttműködés lehetőségeiről is tárgyalt Kovács Pál...

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára Budapesten Abdallah al-Huszain szaúdi víz- és energiaügyi miniszterrel.

A tárgyalásról beszámolva szombati sajtótájékoztatóján az államtitkár elmondta: a szaúdi villamosenergia-piac ötször akkora, mint a magyar, a királyság gazdasága pedig évente 8 százalékkal növekszik. A szaúdiak várakozásai szerint villamosenergia-fogyasztásuk évente 4 ezer megawattal, vagyis a Paksi Atomerőmű kapacitásának kétszeresével fog növekedni. Ehhez a fejlesztéshez várják a magyar cégek részvételét - tette hozzá Kovács Pál.

Az államtitkár hangsúlyozta: az arab ország új erőművi kapacitások létesítését és atomenergetikai program elindítását is tervezi, ezért júniusban Magyarországra érkezik a közel-keleti állam atomenergia-ügyi minisztere.

Egyre nő az érdeklődés Magyarország iránt - közölte az államtitkár. Mint elmondta, még tárgyalnak azokkal a hazai cégekkel, amelyek beléphetnek a szaúdi piacra. Elsősorban hálózatbővítésre és karbantartására, alállomások építésére, a kapacitások bővítésére, valamint tartalék-alkatrészek szállítására van lehetőség.

Hozzátette: a szakemberbázis megteremtéséhez szükség van a magyar oktatási rendszer bevonására is. Jelenleg a Budapest Műszaki Egyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel folynak tárgyalások. Előbbi intézmény az energetikában, míg utóbbi a vízgazdálkodásban nyújthat magas szintű szakemberképzést - vélekedett Kovács Pál.

Az energiaügyért felelős államtitkár beszélt az energetikai kutatás-fejlesztésben kínálkozó együttműködési lehetőségekről is. Megfogalmazása szerint a két ország közös célja a megújuló energiaforrások mihamarabbi bővítése és gazdaságosságának javítása. Ennek Szaúd-Arábiában a tengervíz sótalanításában, Magyarországon pedig a hő- és villamosenergia-szolgáltatásban lehet szerepe.

A szaúdi delegáció mostani látogatását Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberi, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén februári rijádi tárgyalásai előzték meg.

Pénteken vízművek építésének és üzemeltetésének lehetőségeiről, a szennyvíztisztításban történő együttműködésről és szakemberek cseréjéről tárgyalt Abdallah al-Huszain és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár Budapesten.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során