Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 09. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Papp József

Szemét ügyre bukkantunk Csornán

Szemét ügyre bukkantunk Csornán

Az önkormányzat átállt a másik oldalra?

Csorna már régóta hadakozik az illegális szemétlerakókkal. Már többször sikerült megtisztítani egy-egy helyszínt a szeméthegyektől, hogy aztán heteken belül újratermelődjön, vagy másutt kezdjen hízni a hulladékhegy. Aki sokat jár a városban és környékén erdős, bokros, ligetes területen, az a legelképesztőbb látvánnyal, kibelezett műszaki eszközökkel, autógumikkal, karosszéria elemekkel, bútorokkal, mindenféle háztartási szeméttel találkozhat. Most azonban mintha új minőségébe lépett volna az egyre kilátástalanabbnak tűnő szemétharc.

Az önkormányzat átállt a másik oldalra? Felháborodott olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a városban több helyen is bokrok alatt az április végi TeSzedd környezetvédelmi akció zsákjaiba pakolt szeméttel lehet találkozni. A minap az önkormányzat honlapján olvashattuk, hogy 424 fő szedte Csornán a szemetet a három napos akció keretében. A Facebook fotón még a város vezetői is pózoltak az üres zsákokkal.

Két helyszínen találtuk nyomát az olvasói bejelentésben hallottaknak. A TESCO felől Kis-Csorna felé vezető földút mellett a bokrok alatt összehordott szemét, TeSzedd akciós zsákokba gyűjtött hulladék hever. Ráadásul a zsákok környéke is tele van eldobott szeméttel. Itt még arra gondolhattunk, hogy az összegyűjtött hulladékot még nem szállították el. (Levélben érdeklődtünk az országos akció sajtófelelősénél, hogy kinek a feladata volt az összegyűjtött szemét elszállítása, és végeztek-e már vele?)

A Vilmos-parkban azonban a KRESZ pálya mögött ez már fel sem merülhet. Bődületes mennyiségű és összetételű szeméthegy van a fák alatt. Az a hely biztos nem arra vár, hogy a gyűjtő autók felszedjék az akció során összeszedett szemetet, a fotónkon is jól látható, hogy mélyen benn van a parkban. Az egy sajnos sokszor, sok helyen látott illegális hulladéklerakó, amin TeSzedd akciós zsákokba gyűjtött hulladék is ott díszeleg. Illegális hulladéklerakó épül önkormányzati segítséggel?

Tudomásunk szerint Csornáról már elszállították az akció során gyűjtött hulladékot. Mit keresnek a ma reggel készített fotókon látható zsákok még mindig a város félreeső részein, parkjaiban, bokrai alatt? Ez lenne a megoldás? Az egyik helyen zsákba összegyűjteni a szemetet, a másik helyen meg ugyanúgy leszórni, mint a sokat szidott szemetelők? Ez a TeSzedd országos társadalmi akció lejáratása, vagy „egyszerű” felelőtlenség? Mit gondol, érez az a 424 önkéntes, aki meg akarta tisztítani a várost, és aki akaratlanul részese lett ennek? Van-e felelős?

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, ha történik valami ebben az ügyben, arról is tájékoztatást adunk.

Képgalériánkban egy csokorra való fotót talál az elképesztő látványról.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.