Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Április 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek május 4-én az érettségik

Szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek május 4-én az érettségik

A járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május negyedikén

- közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkára a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban. Felidézte: az oktatási akciócsoport április 9-én tette meg javaslatát az érettségi lebonyolításának módjára, amit a kormány április 15-én fogadott el. A döntés értelmében az idén írásbeli érettségi vizsgákat tartanak. Cél, a személyes kontaktusok számának a minimalizálásával és a megfelelő védőeszközök biztosításával az érettségi biztonságos lebonyolítása - emlékeztetett a köznevelési államtitkár.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a kormány május 4. és 21. között jelölte ki az írásbeli érettségi vizsgák időpontját, de nyilvánvalóvá tette, hogy ez a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat. A vizsgákat tervezhető módon, a védekezésre alkalmas időpontban kell megszervezni, az időpont meghatározása nem politikai kérdés - rögzítette.

Hozzáfűzte: azt a feladatot kapta, hogy ezzel összefüggésben folytassa le a szükséges egyeztetéseket.

A köznevelési államtitkár elmondta, hogy ezek megtörténtek, kikérte többi között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét. Külön kiemelte az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május 4-i kezdésre. A diákok érettségizni akarnak - jelentette ki Maruzsa Zoltán.

Kitért arra is: előző nap egy tudományos konferencián vett részt, ahol a tanácskozás végén feltett kérdésére az ország legnevesebb járványügyi szakértői is egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az érettségit meg lehet és minél előbb meg is kell tartani. Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az aktív esetszám alacsony szinten stabilizálódik.

A kormány adatokon nyugvó, megalapozott döntéseket szeret hozni, mert így születnek a jó döntések - fogalmazott, hangsúlyozva: a fentiek alapján jelenleg nem lát indokot, hogy az érettségi elhalasszák. Az eredetileg kijelölt május negyediki időpontot fenntartják, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítják az érettségit.

Maruzsa Zoltán minden iskolának és minden pedagógusnak köszönetet mondott a szervezés során eddig tanúsított helytállásért, és minden diáknak eredményes felkészülést kívánt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: