Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 11. 20:53, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Titokban alkudozott a város iskoláiról a csornai önkormányzat

Titokban alkudozott a város iskoláiról a csornai önkormányzat

A nyilvánosság kizárásával döntött a csornai képviselőtestület a város iskoláinak jövőjéről. Jogszerűen tette? Botrány, jogsértés, vagy a hozzáértés hiánya?

Ma este 18 órára rendkívüli ülésre hívta össze Dr Turi György polgármester Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testületét. Az infoRábaköz portálon is közzétett meghívó szerint két napirendi pontról kellett dönteniük a képviselőknek.

"N A P I R E N D I J A V A S L A T
1. Javaslat tankerületek kialakításával kapcsolatos megállapodás elfogadására
Előterjesztő: dr. Turi György polgármester
2. Javaslat az oktatási intézmények működtetési hozzájárulásának megtárgyalására
Előterjesztő: dr. Turi György polgármester"

A képviselőtestület ülésén két új napirenddel egészítették ki az ülés témáit. Megtárgyalták a járási megállapodás módosítását és a belső ellenőrzési társulásról szóló korábbi döntésük módosítását.
Már a napirend elfogadásánál kiderült, hogy a testület mai ülésén korábbi döntései újragondolására, megváltoztatására készül. Ez eleve felveti azt a kérdést, hogy a mai magyar közélet az abszolút káosz körülményei közt működik, amihez hol így, hol úgy kell viszonyulnia az önkormányzatnak, vagy Csornán nem tudják, mihez kezdjenek?
Határozataiban a testület növelte a járásnak átadott dolgozók és irodahelyiségek számát, és döntött a belső ellenőrzés vállalkozásba adásáról.
A város jövője szempontjából az iskolák működtetéséről szóló javaslatok a legfontosabb kérdések voltak. Legnagyobb meglepetésre azonban a testület jelen lévő 11 tagja a polgármester javaslatára megszavazta indoklás nélkül a napirendek zárt ülésen történő megtárgyalását. Van-e fontosabb kérdés egy kisvárosban az általános és középiskolák sorsánál? Mi a titkolózás oka több mint egyórányi frakcióegyeztetés után? Nem tudtak megállapodni, vagy szégyellik és titkolják az alkujukat?

Mit mondanak a jogszabályok arról, hogy mikor lehet zárt ülést tartani?

"Önkormányzati törvény
12. §
(3) A képviselő-testület ülése nyilvános.
(4) A képviselő-testület
a) zárt ülést tart választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízatás adása, illetőleg visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor, ha az érintett a nyilvános tárgyalásba nem egyezik bele; továbbá önkormányzati, hatósági, összeférhetetlenségi és kitüntetési ügy, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás tárgyalásakor;
b) zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene.

Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzata
A képviselő-testület ülése, az ülésvezetés szabályai
14. § (1) A képviselő-testület ülése nyilvános. A nyilvános ülésen bármely választópolgár részt vehet, továbbá 18 éven aluliak is részt vehetnek szülői vagy nevelői felügyelet mellett.
- A képviselő-testület zárt ülést tart választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízatás adása, illetőleg vissza-vonása, fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor,
ha az érintett a nyilvános tárgyalásba nem egyezik bele; továbbá önkormányzati, hatósági, összeférhetetlenségi és kitüntetési ügy, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás tárgyalásakor; (Ötv. 12. § (4) bek. a) pont.)
- zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene. (Ötv. 12. § (4) bek. b) pont.)

Egyértelműnek látszik, hogy az indoklás nélkül elrendelt zárt tárgyalás megsérti az idézett jogszabályokat. Milyen üzleti érdekek sérülhettek volna az állam és az önkormányzat alkujában?
Mit akart titokban tartani a testület? A mai döntését, vagy azt, hogy a novemberi döntése az iskolák működtetéséről értelmetlen, célszerűtlen, vagy anyagilag káros volt?
Az önkormányzat és az állam viszonyában milyen üzleti titok létezhet, amiről mi, az államot és az önkormányzatot adóinkból eltartók nem tudhatunk, amely döntések megszületésének körülményeit nem ismerhetjük meg? Miért küldték haza a testületi ülésre érkező intézményvezetőket, azzal az indokkal, hogy zárt ülés lesz, hiszen ők érintettként teljes joggal részt vehettek volna még a zárt ülésen is?
Kíváncsian várjuk a zárt ülésen hozott döntéseket.

Zárt ajtó mögött döntöttek


Papp József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás