Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

További tízmilliárdok közmunkára

További tízmilliárdok közmunkára

Az ideinél több mint 15 százalékkal többet, összesen 270 milliárd forintot szán jövőre a kormány közfoglalkoztatásra, amelynek köszönhetően újabb tízezrek juthatnak munkához – derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tervezetéből. Ezzel párhuzamosan kevesebb pénzt fordítanak segélyekre, az önkormányzatok pedig nagyobb szerepet kapnak azok elosztásában - írja aMagyar Nemzet.

Idén átlagosan havonta 200 ezer ember dolgozhatott közfoglalkoztatottként, jövőre várhatóan több tízezerrel nő majd az így munkához jutók száma, a kormány ugyanis több mint 15 százalékkal növeli az erre előirányzott keretet. A jövő évi költségvetési javaslatból kiderül: míg tavaly 171 milliárd forintot, idén pedig 183 milliárd forintot szánt a kabinet a közfoglalkoztatást biztosító Start munkaprogramokra, jövőre ez az összeg már 270 milliárd forint lesz. Idén júliusban a kormány további 47 milliárd forinttal fejelte meg az eredetileg előirányzott összeget, mert a hátrányos helyzetű térségekben a vártnál nagyobb igény jelentkezett a közfoglalkoztatási programok iránt, vagyis 2014-ben 230 milliárd forintot költ erre a célra.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett költségvetés tervezetének általános indoklása szerint a kormány politikájának mozgatórugója a segély helyett munkát alapelv, a kormány kiemelt célkitűzése a segélyezettek visszavezetése a munka világába. Ezért a következő évek során a jelenleg foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők fokozatosan átkerülnek majd a munkaerőpiacra, először várhatóan döntő részben közfoglalkoztatásba, majd az elsődleges munkaerőpiacra. Ennek érdekében az eddigi, átlagosan évi 200 ezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felében további több tízezer ember – a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülők mintegy negyede – kaphat lehetőséget a közfoglalkoztatásban való részvételre.

A tervezet szerint a cél olyan programok indítása, amelyek tovább könnyítik a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való belépést. A közfoglalkoztatás keretein belül különösen a munkaerőpiacon hátrányban lévők, az alacsony iskolai végzettségűek, a tartós munkanélküliek, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását kívánja növelni a kormány. Az indoklásból kiderül az is, hogy a foglalkoztatás élénkítésével párhuzamosan szűkül a normatív jövedelempótló ellátások köre, és a segélyekre, jövedelempótló támogatásokra szánt kiadások érdemben csökkenhetnek a következő évben.

Erősödik ugyanakkor az önkormányzati segélyezés szerepe. A tervezet szerint a segélyezésről az eddiginél nagyobb mértékben születhet helyben döntés. A rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési támogatás jelenlegi formájában nem működik tovább, ezek a jövőben az önkormányzati segélyezésbe épülnek be. Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek, és ez a jelenleginél nagyobb mértékben terheli helyi bevételeiket. Az alacsony helyi bevételi képességű önkormányzatok ugyanakkor költségvetési támogatást kapnak majd segélyezési feladatok ellátásához, a jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket ugyanakkor továbbra is sávosan növekvő mértékben, az eddigiekhez képest is erőteljesebben terheli a beszámítás.

A kormány egyébként idén 93,2 milliárd forinttal segítette az önkormányzatokat az egyes jövedelempótló támogatások kifizetésében. Ebből a keretből a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás, valamint előre fizetős mérőórák felszerelési költségeire kifizetett összeg 90 százalékát, míg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás 80 százalékát lehetett visszaigényelni a központi költségvetésből. Jövőre erre a célra már csak 59,7 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Növekszik ugyanakkor az önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatására fordított összeg. Az idei 39 milliárd forintos keret jövőre 48 milliárd lesz, és a pénzből nagyobb arányban részesülnek a rosszabb anyagi helyzetben lévő települések.

Tavaly a keret 80 százalékát a segélyekhez biztosított önrész arányában, 20 százalékát a lakosságszám arányában osztották szét, jövőre azonban a támogatás csak a 32 000 forint egy lakosra jutó adóerő-képesség alatti települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá százalékos arányban, a legrosszabb helyzetű települések esetében a költségek 100 százalékában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma