Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 23. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Tragikus baleset irányította újra a figyelmet Csorna közlekedésére

Tragikus baleset irányította újra a figyelmet Csorna közlekedésére

Mégsem lélegzett még fel a város.

Egyes számítások szerint tízmilliót is meghaladó költségvetésű bulival és sztárfellépőkkel ünnepelte Csorna önkormányzata, hogy átadták a Győr-Csorna M85 gyorsforgalmi utat és az M86-os csornai elkerülőt. A szónokok akkor azt ígérték, a többezres hallgatóság azt remélte, hogy a nyugalom és biztonság időszaka jön. A fellélegzik a város tematika azonban már akkor is elhamarkodottnak tűnt, hiszen a két nagy forgalmú főút közül csak az egyik, a hatalmas kamionforgalmat levezető 86-os út kerüli el a várost. A 85-ös út továbbra is áthalad Csornán. Ami a nagyobb baj, hogy hónapokkal az új M86 elkerülő átadása után még mindig láthatók trazitforgalmú kamionok nem kis számban a városban. Ehhez valószínűleg annak is köze van, hogy a várost elkerülő gyorsforgalmi utak is útdíj kötelesek.

Mindenkiben döbbenetet keltett az a nemrégiben történt tragikus baleset, amelynek 29 éves áldozata szabályosan közlekedett, a zebrán, kerékpárját tolva ütötte el egy kamion.

Nem tudjuk, hogy a város vezetése mit tesz a 85-ös elkerülő építésének gyorsításáért, és eszükbe jutott-e lépéseket tenni a 86-os kamionforgalmának kitiltásáért. Ez a kettő mindenképpen szükséges a rég várt nyugalomhoz és biztonsághoz. A civilek azonban már megmozdultak. A facebook-on elindítottak egy oldalt a kamionok kitiltásáért, dokumentálják, hogy még mindig tényleg sok kamion hajt át a 86-os úton a városon, nemzetközi példákat mutatnak be, hogy máshol ezt hogy csinálják. Az oldalhoz Ön is csatlakozhat, támogathatja a kezdeményezők erőfeszítéseit.

A linkre kattintva láthatják azt a videót, amin a körforgalomban egymást érik a külföldi kamionok.

Legutóbbi bejegyzésük szerint levelet írtak a Magyar Közút Zrt-nek, amiben portálunk egyik cikkét is példaként említik. A levelet teljes terjedelmében az alábbiakban közöljük.

"Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mint csornai lakos, egy egész város lakosságával együtt döbbenten állok a legutóbbi Csorna Thököly út - Soproni út körforgalomnál történt halálos kimenetelű baleset előtt. Egy kerékpárját a gyalogátkelőn áttolni szándékozó fiatal lányt ütött el egy kamion, bizonyára Önök is tudnak erről a szörnyű tragédiáról. A 85,86-os utak közös szakasza nemzetközi összehasonlításban is "halálút":
http://www.inforabakoz.hu/…/a-86-os-fout-europai-osszehasonl…
Mi, Csornaiak több mint egy évtizede szenvedünk az országos szinten is a legnagyobbak közé tartozó átmenőforgalomtól. Ezzel sem mondok Önöknek semmi újat.
Az idén szeptemberben megnyított - első ütem - elkerülő átadása valóban nagyon nagy megkönnyebbülést hozott. A második ütemben készülő 85-ös út elkerülő szakaszára még mindig sokat kell várni.
A 86-os elkerülő megnyitása óta azonban sokunknak van olyan tapasztalata, hogy a nemzetközi tranzitban közlekedő nehézgépjárművek közül jelentős számú - bár egy is sok - továbbra is a Csornán átvezető 86-os utat használja. Ezzel feleslegesen fokozzák a balesetveszélyt. További probléma, hogy az elkerülőre - mivel autóút - ha jól tudom pl. a Szilsárkány-Bősárkány viszonylatban 40%-al több útdíjat kell fizetni a nehézgépjárművek után. Ezt egyre többen tudják a nemzetközisek közül is, s persze mindenki ott spórolna ahol tud.
Tisztelettel szeretném megkérdezni Önöket, hogy látnak-e jogi lehetőséget arra, hogy az M86-os szilsárkányi illetve az észak-csornai körforgalmi csomópontjában a nemzetközi tranzitforgalmat Csorna belvárosa felé jelzőtáblával - vagy más eszközzel - megtiltsák?
Alulról jövő kezdeményezésként a facebookon is létrejött egy oldal

https://www.facebook.com/nointernationaltranzitcsorna...
a cél érdekében, egyre nagyobb az érdeklődés és az összefogás azért, hogy lehetőleg annyi nehézgépjárműtől "szabaduljon meg" Csorna lakossága, amennyitől csak lehet.
Kihez lehet fordulni ezzel az üggyel kapcsolatban?

Várom válaszukat, tisztelettel
előre is köszönöm,
Káldy Zoltán
Csorna"

A levél írójával együtt mi is nagyon várjuk az út üzemeltetőjének válaszát. Az ügyre sajnos még biztosan visszatérünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.