Városlista
2018. augusztus 16, csütörtök - Ábrahám

Hírek

2017. December 06. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Németh Katalin

Tudja mi az a kettlebell? Pedig már rábaközi világbajnoka is van!

Tudja mi az a kettlebell? Pedig már rábaközi világbajnoka is van!

Mit is kell tudni a kettlebell sportról?

A kettlebell, vagy eredeti nevén Girevoy sport Oroszországból származik, az 1960-as években rendezték az első hivatalos versenyt, és napjainkban már világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Magyarországon hozzávetőleg 4 éve vetette meg a lábát sportág, azóta évről-évre nő a sportolók száma. Az elmúlt években nagy sikerrel, számos érmet gyűjtve szerepeltek versenyzőink a hazai és környező országok nyílt bajnokságain, a kontinens viadalokon és világbajnokságokon is. Idén megkezdődött a Magyar Kettlebell Sportszövetség megalakítása, melyben a fertődi Főnix Funkcionális Sportegyesület és részt vesz. A nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy a jövő évi Európa-bajnokságot Magyarország rendezheti. Ez a színvonalas verseny még ismertebbé teheti hazánkban is ezt a remek sportágat.

És hogyan is néz ki ez a kettlebell sport? A „füles súlyt”, amit a sportolók a gyakorlatok kivitelezéséhez használnak, girjának, vagy kettlebellnek hívják. Maga a sportág tulajdonképpen állóképességi súlyemelésként fogható fel, mivel a versenyző a gyakorlatát a súly lerakása nélkül 10 percig végzi, ami komoly állóképességet igényel. Itt is súlycsoportokban küzdenek egymás ellen a versenyzők több versenyszámban.

Természetesen ez a sportág űzhető hobbi szinten is, hiszen az edzéseken nem csak a versenytechnikát tökéletesítik a sportolók, hanem rengeteg az erősítő és állóképesség fejlesztő gyakorlat, is melyekből mindenki csak profitálhat. Ezért remek kiegészítő sportja lehet sok más sportágnak. A kettlebell sportot bárki űzheti, ki-ki az egészségi állapotának, edzettségének, életkorának megfelelő súllyal. Viszont nagyon fontos, hogy mielőtt önállóan belevág valaki, kérje ki szakképzett kettlebell sportedző tanácsát.

2017 novemberében rendezték Szöulban a Kettlebell Világbajnokságot, melyen a magyar csapat sikerrel szerepelt. 35 országból közel 400 versenyző érkezett a világversenyre. Hazánkat 7 fős küldöttség képviselte, melyet két rábaközi sportoló is erősített: Németh Katalin és Zentai József, akik a Fertődön működő, de vitnyédi, fertődi, fertőszentmiklósi, soproni, vagy akár rábapatyi tagokat is felvonultató Főnix FSE versenyzői.

A rábaközi sportolók a második versenynapon kezdték meg küzdelmeiket a súlyokkal és a versenytársakkal. Elsőként Németh Katalin 16 kg hosszú ciklusban lépett platformra, és nagyszerűen versenyezve, hatalmas hajrában, az ezüstéremről két ismétléssel lemaradva a 3. helyen zárt, így megszerezve a magyar csapat első érmét.

A harmadik napon a női veterán szakítás és a férfi veterán biatlon került megrendezésre, mely versenyszámokban szintén volt rábaközi érdekeltség. Németh Katalin aznap indult fő versenyszámában a 16 kg szakításban, és igyekezett bizonyítani, hogy ott a helye a legjobbak között. Katalin hatalmasat versenyezve, egyéni rekordját messze megdöntve hozta el az aranyérmet. Az utolsó napon is volt miért izgulni a rábaközi sportolóknak. Zentai József 2x24 kg veterán hosszú ciklusban versenyzett, és az oroszok, ukránok által dominált mezőnyben óriásit küzdve az 5. helyen végzett. És még hátra volt a női 16 kg veterán hosszú ciklus, melyben Németh Katalin új egyéni rekorddal ismét aranyérmet szerzett.. A magyar válogatott összesített mérlege: 4 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem, melyből 3 érem Németh Katalin révén a Rábaközbe, Vitnyédre vándorolt.

Ha szeretné jobban megismerni, ki szeretné próbálni az új sportágat, keresse afertődi Főnix Funkcionális Sportegyesület Facebook oldalát!

Felső képünkön középen Németh Katalin.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 15. 16:00, szerda | Helyi

Pályakezdő szakácsot vagy konyhai kisegítőt keresnek a beledi óvodába

Álláspályázat

2018. Augusztus 15. 13:00, szerda | Helyi

Iskolakezdési támogatás kérhető Szilban

Általános-és középiskolásoknak

2018. Augusztus 15. 10:00, szerda | Helyi

A jánossomorjai Dr. Oetker aktuális állásajánlata

Jelentkezzen!

2018. Augusztus 15. 07:00, szerda | Helyi

Ki lesz 2018-ban Kapuvár Város Érdemes Sportolója?

Augusztus végéig lehet javaslatot tenni.