Városlista
2018. november 18, vasárnap - Jenő

Hírek

2017. December 07. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új gépjárműfecskendőt kapott a csornai tűzoltóság

Új gépjárműfecskendőt kapott a csornai tűzoltóság

Magyar gyártmány az Európai Unió támogatásával.

Tizenöt hazai gyártású gépjárműfecskendőt és két új magasból mentő szert adtak át december hatodikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A beruházás a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű európai uniós KEHOP-projekt keretében valósul meg, célja a magyarországi tűzoltógépjármű-park fejlesztése, a meglehetősen színes paletta egységesebbé tétele. A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani a hatodik alkalom, amikor új járművek kerülnek a rendszerbe. Az ezentúl Bátonyterenye, Csorna, Gödöllő, Kazincbarcika, Kecskemét, Marcali, Mezőcsát, Mezőkovácsháza, Mohács, Ózd, Püspökladány, Szerencs, Tiszaújváros és Vác tűzoltóságán szolgáló tizenöt HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000-vel már összesen kilencven ilyen fecskendő szolgál az ország különböző pontjain. A két új, harminckét méter mentési magasságú IVECO-Magirus M32L-AS magasból mentő Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyébe kerül. Ezen kívül a hollóházi önkéntes tűzoltók egy Steyr Bronto 13 S 23 M20 TZF 200-as gépjárműfecskendőt vihettek haza. Az új fecskendők és létrás járművek összértéke meghaladja a 2 milliárd 357 millió forintot.

Az átadandó gépjárműfecskendők és magasból mentők műszaki jellemzőit dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató ismertette. Elöljáróban elmondta, a járművek a BM HEROS Zrt., a Rába Járműgyártó Kft. és a Renault Truck együttműködésében, két év fejlesztés és előkészítés eredményeképpen mutatták be még 2014-ben, a sorozatgyártás pedig 2016-ban kezdődött. A tábornok hozzátette, az európai uniós forrásból megvalósuló, 2014-2020 között zajló projekt során száznyolc, teljes málhával felszerelt fecskendő kerül a tűzoltóságokhoz, a beszerzés teljes értéke tizennégy és félmilliárd forint. Góra Zoltán a magasból mentőkről szólva elmondta, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság saját költségvetési forrásából 2020-ig húsz magasból mentőt vásárol, a projekt végére nyolc 42 méteres és tizenkét 32 méteres mentési magasságú jármű kerül a rendszerbe. Szó esett arról is, hogy a fecskendők és magasból mentők mellett egy felújított, korábban hivatásos tűzoltók szereként szolgáló, 1993-as évjáratú tűzoltógépjármű is új gazdához kerül, a Steyr Bronto-t a hollóházi önkéntesek viszik haza. Beszédét az országos katasztrófavédelmi főigazgató azzal zárta, hogy az új tűzoltó gépjárművek egy modern, egységes védelmi rendszer alappillérei, és egy magasabb szintű, megnyugtató védelmi képességet garantálnak.

A tájékoztató szerint a RÁBA AQUADUX-X 4000-es fecskendők alkalmazkodnak a magyarországi sajátosságokhoz. Kialakításuknál és felszerelésüknél figyelembe vették a hazai terepviszonyokat, de szempont volt az is, hogy az országban milyen káreseményeknél kell a leggyakrabban alkalmazni a szereket. A járműre az eszközöket kifejezetten a magyar beavatkozó tűzoltók által jelzett igényeknek megfelelően málházták. A 16 tonna össztömegű jármű úttartása kiváló, stabil, jól vezethető, 27 fokos oldaldőlésig borulásbiztos. A fecskendő futóműve és fékrendszere olyan méretezéssel és kivitelezéssel készült, hogy tartósan, meghibásodás nélkül bírja a folyamatos, többtonnás terhelést (felépítmény, oltóanyag, málházott eszközök), valamint a különböző terepviszonyokat és időjárási körülményeket. Kettős tűzoltástechnikai vezérlése valamennyi kezelői igénynek megfelel. A kezelő szabadon választhat, hogy érintőképernyős vagy hagyományos, kézikaros kezelőrendszerrel avatkozik be egy káresetnél. Alapfelszerelés lett a hőkamera, amelyhez dokkolót alakítottak ki. A jobb helykihasználás érdekében a parancsnoki légzőtartókeret 90 milliméterrel hátrébb került. A gépjármű informatikai és elektronikai rendszere mindenben megfelel a kor igényeinek. A hazai gyártás több szempontból is ideális: egyrészt rugalmasan képes alkalmazkodni az egyedi igényekhez, mivel mindegyikkel rendelkeznek, nincs szükség az egyébként külföldről vásárolt szerek esetén kötelező engedélyezési eljárásokra, és az országos szervízhálózatnak köszönhetően gördülékenyebb a javítás, karbantartás is. A most rendszerbe állított magyar járművekkel a katasztrófavédelem gépjárműfecskendő-parkjának átlagéletkora a projekt indításakor meglévő 15-ről 12 évre csökkent.

Címkék: fecskendő, tűzoltó

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 17. 10:00, szombat | Helyi

Évente több száz lakás válik lakhatatlanná a tűz pusztítása miatt

Legyünk biztonságban a fűtési szezonban is! Videóval

2018. November 16. 17:32, péntek | Helyi

Szombaton emlékezik elhunyt játékosára a CSSE

Történetének egyik lelkileg legnehezebb meccsére készül a csornai futball csapat.

2018. November 16. 15:08, péntek | Helyi

Édes történet! Titokzatos levelet kapott a rendőr

A Soltvadkerti Rendőrőrs postaládájában a napokban egy titokzatos levelet találtak az egyenruhások. A boríték „Attilának” volt címezve, azt szabályosan, postán küldte meg feladója.

2018. November 16. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?