Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Augusztus 12. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Újra aktívak a trükkös csalók és tolvajok

Újra aktívak a trükkös csalók és tolvajok

Elsődleges célpontjaik idős emberek.

Az elmúlt néhány évben a bűnüldöző szervek tapasztalatai alapján megszaporodtak azok a bűncselekmények, melyeknek idős emberek a célpontjai. Sajnos az esetek döntő többségében a sértett viselkedése és szokásai is a csalót segítik, pedig a jogsértések elkerülhetők lennének.

Az elkövetők az idős emberek jóhiszeműségét kihasználva károsítják meg azokat, akik elmulasztják a megfelelő elővigyázatosságot az őket felkereső idegenekkel szemben. Az elkövetett bűncselekmények változatosak, legtöbb esetben lopás vagy csalás történik,erőszakra szerencsére viszonylag ritkán kerül sor.

Sok esetben kapcsolódik össze a bűncselekmények elkövetése a házaló árusok megjelenésével. Ezek a személyek gyakran rossz minőségű termékeket a sértetteket megtévesztve irreálisan magas áron adják el a kiszemelt áldozatnak.
Ilyen esetben gyakran úgy zajlik le az adás-vétel, hogy amikor az árus az ingatlanba „nyeremény” átadása címén bejutott, kijelenti, hogy a tárgy átadására csak egy bizonyos összeg – általában több 10.000 Ft – átvétele után van lehetőség, mely jóval meghaladja az állítólagos „nyeremény” valós értékét. Ha a pénz átadását az idős ember megtagadja, az árus kijelenti, hogy addig nem hajlandó az ingatlant elhagyni, amíg a pénzt meg nem kapta. Az idős embereket a határozott, esetenként támadó fellépésű elkövetők magatartása megfélemlíti, és inkább fizetnek.

A csalók ugyancsak változatos mesékkel, a hiszékeny sértetteket valamilyen nyeremény ígéretével kecsegtetve károsítják meg áldozataikat. Ide tartozik egy jellegzetes, és egyre elterjedtebb módszer is.Az elkövetők nagy címletű bankjegyet váltatnak fel a sértettel, és a felváltáskor a pénzt szándékosan rosszul számolva vagy a nagyobb címletet kicserélve – például 10.000 Ft-ot 1.000 Ft-ra – a sértettet megtévesztik, és így csalnak ki különböző összegeket. Esetenként az is előfordul, hogy a felváltott bankjegy hamisnak bizonyul.

E bűncselekmények felderítése és bizonyítása nehézségekbe ütközik, mivel a sértettek túlnyomó többsége csak késve tesz bejelentést, mivel csak hosszabb idő múlva ébred rá, hogy megkárosították, és akkorra már nem emlékszik az elkövetőkre, nincs személyleírás, és a bizonyítékok eltűnnek. A tettesek nem véletlenül választják az idős embereket, hiszen bíznak jóhiszeműségükben, a romló érzékszervek és kihagyó emlékezet miatti előnyükben.
A módszerek roppant változatosak, ám kellő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető.

Továbbra is kérünk mindenkit, hogy ne higgyen a megtévesztő ígéreteknek, ne engedjen illetéktelent az ingatlanába. Ennek érdekében a kapukat, bejárati ajtókat zárva kell tartani, a biztonsági láncot be kell akasztani.

Csak azt a formaruhával vagy megfelelő szolgálati igazolvánnyal rendelkező személyt bocsássák be, aki a belépés jogosságát megfelelően igazolta. Az alkalmazottak személyazonosságát az egyes szolgáltatók ügyfélszolgálatán keresztül telefonon is ellenőrizni lehet, ha ez a helyszínen hitelt érdemlően nem állapítható meg.

Kérjük továbbá, hogy a bebocsátottakat lehetőség szerint ne hagyják magukra a lakásban, értékeik ne legyenek szem előtt, és általában legyenek minden idegennel szemben óvatosak!

Az úgynevezett „trükkös lopások” el követői leggyakrabban valamely hivatal, vagy közüzemi szolgáltató - E-on, Polgármesteri Hivatal, Nyugdíjbiztosító, stb... – alkalmazottjának, esetenként bűnüldöző szervezet tagjának – Rendőrség, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, stb... – adják ki magukat, és különböző kitalált indokokkal pénzt kérnek az áldozattól, amelyet lefoglalnak vagy nyugta nélkül átvesznek, és magukkal visznek. Ugyancsak e bűncselekményi kategória jellemző elkövetési módja, hogy egy vagy több elkövető valamilyen mesével bejut az ingatlanba, a sértett figyelmét elterelik, és ezt kihasználva a lakást átkutatják, majd a megtalált, könnyen rejthető értékeket elviszik.

1. Ne nyisson ajtót idegeneknek, ismeretlen személyeknek!
2. Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jómodorúnak tűnik!
3. Ne engedje be a házaló árusokat (fa, paplan, stb.), E-on, Víz- és csatornaművek, Önkormányzat, Vöröskereszt és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak, tartsa kapun kívül őket, kérje a szomszéd vagy járókelő segítségét!
4. Ne hagyja nyitva a kaput, házának, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben van, mert bárki észrevétlenül bemehet!
5. Ne hagyja a kapuajtóban, lakása, háza bejárati ajtajában belül a kulcsot, még akkor sem, ha otthon van!
6. Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő alatt, postaládában, virágcserépben vagy egyéb helyen, ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!
7. Ne hagyja őrizetlenül azt a helyet, ahol nyitva van az ablak!
8. Ne vegye elő senki előtt a pénzét az otthonában, mert kifigyelik és észrevétlenül ellopják!
9. Ne tartson otthon 100 ezer forint feletti összeget, vigye be a postára, bankba, takarékszövetkezetbe!
10. Ne nyisson ajtót éjszaka, ha zajt hall, inkább hívja a rendőrséget!

Telefonszám: 107 vagy 112

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.