Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: jövő év elején jön a forintosítás

Varga: jövő év elején jön a forintosítás

Varga Mihály közlése szerint még ebben az évben elkészülhet a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály, a végrehajtás pedig a jövő év elején várható. A nemzetgazdasági miniszter este a Magyar Televízióban azt mondta, ha lezárulnak a perek, akkor el lehet végezni a pontos elszámolást, a kormány pedig ezt követően léphet, és hajthatja végre a forintosítást - számol be róla a Magyar Nemzet.

A kormány a jövőben azt is vizsgálhatja, hogy az autóhitelek hogyan érintették a társadalmat, és nem tartja kizártnak, hogy a forintosítás ezekre a hitelekre is kiterjedjen.

A tárcavezető a gazdasági növekedésről is beszélt. Mint mondta, arra számítanak, hogy a 3 százalék körüli növekedési ütem megmarad év végéig. Szavai szerint az uniós források ütemezése, valamint az ukrán válság árnyalhatják a végső képet, de ezzel együtt is 3-3,3 százalék közötti növekedést várnak.

Kiemelte: Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió is magára találjon, hiszen az exportpiacunk nagy része az unión belül van. „Nekünk most az volt a feladatunk, hogy csökkentsük az államháztartás hiányát, és megállítsuk az adósság növekedését. Eközben a hiány is 3 százalék alatt maradt, ráadásul a foglalkoztatási adatok is nagyon jók” – hangsúlyozta.

Varga Mihály közölte: a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai célja közös, az összhang nyomán indulhatott el a növekedési hitelprogram is, amelynek „sokat köszönhetünk”. Megjegyezte: a program ki tudta váltani azt a leapadt banki hitelezést, ami 2009-2010 óta jelentősen visszaesett. „Vállalati hitelekre szükség van, beruházásokra, munkahelyekre szükség van, ezekhez pedig a hitel a kiindulópont” – magyarázta.

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszolva kifejtette: bízik abban, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményét előbb-utóbb a hitelminősítők is elismerik. „A magyar gazdaság ma sokkal jobb helyzetben van annál, minthogy elfogadjuk a jelenlegi hitelminősítést” – mondta Varga.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk