Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 07. 18:18, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Vasárnapi pihenőnap - A zárva tartásról szóló törvény visszavonását kéri a Liga

Vasárnapi pihenőnap - A zárva tartásról szóló törvény visszavonását kéri a Liga

Még a népszavazás előtt vonják vissza a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, és a kormány terjesszen az Országgyűlés elé olyan törvénymódosítást,

amely szigorítja a kereskedelemben a vasárnapi foglalkoztatás szabályait, növeli annak költségeit - javasolja a Liga Szakszervezetek.

Az érdekképviselet csütörtöki közleménye szerint a népszavazás megszervezése milliárdokba kerülne, miközben eredménye "előre borítékolható", a felmérések egyhangúlag igazolták, hogy a lakosság mintegy kétharmada elutasítja a kötelező vasárnapi zárva tartást.

A milliárdoknak jobb helye lenne a közszolgáltatásokat nyújtó munkavállalók béremelésénél vagy munkakörülményeik javításánál - fogalmaz a Liga.

Az érdekképviselet szerint, ha a kereskedelmi törvény a jelenlegi 50-ről 200 százalékra emelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére ösztönözné a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, az ágazat munkavállalóinak pedig több szabadidőt biztosítana, és egyúttal magasabb részt juttatna nekik a vasárnapi extra profitból.

A Liga Szakszervezetek emellett szükségesnek tartja egy olyan rendszer kialakítását, amely biztosítja, hogy a munkavállalók szabadon dönthessenek a vasárnapi munkavégzésről.

A szocialista Nyakó István vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatos népszavazási kérdését szerdán hitelesítette a Kúria.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során