Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Május 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnapi pihenőnap - NGM: nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vasárnapi pihenőnap - NGM: nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetése után, elsősorban a szombati és a hétfői eladási adatok mutatnak jelentős növekedést...

Mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára konferencián pénteken Budapesten.
Lenner Áron Márk hozzátette: arra számítanak, hogy ez továbbra is fennmarad, az adatokat folyamatosan elemzik, nyomon követik. A helyettes államtitkár a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) A kereskedelem perspektívái 2015 címmel megtartott tudományos fórumán kiemelte, hogy a kormány munkájának eredményeként a magyar gazdaság a kiskereskedelmet is magával húzó növekedési pályára állt. Van tér a kereskedelem további növekedésére, a forgalom élénkülése tavaly nyár óta folyamatos, a trendszerű emelkedést támogatja a bővülő foglalkoztatás, és az enhén negatív infláció. Az ágazatban bevezetett szabályok többsége találkozik a szektor képviselőinek elképzeléseivel, de akadt nézeteltérésre okot adó intézkedés is: ezek közé a vasárnapi zárva tartás márciusi bevezetését vagy az online pénztárgépek bevezetését sorolta.

A vasárnapi boltbezárással kapcsolatban azt mondta: az utóbbi heteknek sikerült tisztázni a vitákat, a múlt héten a parlament elfogadta a módosító javaslatot is. Kitért arra, hogy viszonylag széles a kivételi kör, további mentesülés az adventi időszakban lehetséges vagy a kereskedő által választott tetszőleges vasárnapon, továbbá a karácsonyi-szilveszteri időszakban. A legfontosabb kivétel a 200 négyzetméter alatti családi vállalkozások joga a nyitva tartásra - mondta.

Nyugat-Európában az üzletek 12 százaléka bonyolítja a forgalom 75 százalékát, ami óriási arány - mutatott rá Kozák Tamás, a BGF kereskedelmi intézeti tanszék docense. Kelet felé (Bulgária, Románia) haladva a hagyományos csatornák - piacok, kisboltok - dominanciája jellemző. Az internetes kereskedelem a szakáruházak forgalmában már közel egyharmaddal jelenik meg - mondta. Ismertette: a kereskedelem 10-11 százalékkal részesedik a GDP-ből, az elmúlt években növekedés indult, a válság miatti visszaesés után most a 2000-es évek elejének szintjén áll. Jelenleg 140 ezer üzlet van Magyarországon.

Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Magyarország a régió sereghajtója lett vásárlóerőt tekintve, Törökország és Szlovákia is előrébb áll. Az országon belül nőtt a leggazdagabb és a legszegényebb települések vásárlóereje közötti különbség is. Kiemelte ugyanakkor, hogy a nem élelmiszertermékek forgalma visszatért a hat évvel ezelőtti szintre, a háztartások költése javuló tendenciát mutat. Az ötéves negatív trend megfordult, több a vásárlás és nagyobb a kosárérték az országban, habár regionális összehasonlításban még elmaradásban van - mondta. Egy vásárlásnál 2200 forintot költenek a magyarok, míg az osztrákok háromszor ennyit, de a vásárlási gyakoriság, a havi 120 alkalom megegyező. Az online kiskereskedelem részesedése Magyarországon 3-4 százalék, szerepe dinamikusan nő, az okostelefonon internetezők 85 százaléka már vásárolt online. Az átlagos online vásárlás több mint 3-szor nagyobb az átlagos nem online kosárnál - ismertette Kozák Ákos. A csúcsidőszak az online FMCG-vásárlásban szombaton van.

A vasárnapi zárva tartásról azt mondta: a rendelkezés befolyásolja a vásárlási szokásokat, közel 900 ezer háztartás vásárolt vasárnaponként, a háztartások harmada intenzív vasárnapi vásárló. A hipermarketekben forgalomátrendeződés figyelhető meg, összesített adatok minderről majd július elejére lesznek - jelezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben