Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Szeptember 09. 07:47, péntek | Belföld
Forrás: mti

Vérnyomáscsökkentő gyógyszert hív vissza a magyar hatóság

Vérnyomáscsökkentő gyógyszert hív vissza a magyar hatóság

Lehetséges gyógyszercsere miatt visszahívja a lakosságtól a Carvedilol-Zentiva vérnyomáscsökkentő tabletta két gyártási tételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI).

A OGYÉI csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a gyártó értesítette a magyar gyógyszerhatóságot, hogy a készítmény csehországi gyártási és csomagolási folyamata során keletkezett minőségi hiba miatt gyógyszercsere történhetett, ezért a gyártó az adott gyártósoron csomagolt gyógyszerek visszahívását kezdeményezte.

Magyarországon a lehetséges a Carvedilol-Zentiva két gyártási tételét érintheti a minőségi hiba. Ezek a Carvedilol-Zentiva 6,25 mg tabletta (gyártási szám: 2010216) és a Carvedilol-Zentiva 12,5 mg tabletta (gyártási szám: 2510216).

Az OGYÉI azt kéri a betegektől, hogy akinél ilyen készítmény van, ellenőrizze le a gyógyszer csomagolásán a gyártási számot és amennyiben az egyezik a felsorolt gyártási számokkal, akkor hagyja abba a készítmény szedését és vigye vissza a patikába. (Amennyiben gyógyszercserével érintett a készítmény, akkor a dobozon és a buborékfólián lévő felirat eltér egymástól, vagy a buborékfóliában lévő tabletta külleme eltér a megszokottól.)

A hatóság megjegyzi, hogy a hibát Lengyelországban észlelték, az OGYÉI-hez a készítménnyel kapcsolatban Magyarországon tapasztalt minőségi hiba, vagy mellékhatás-bejelentés nem érkezett. A gyártó elővigyázatosságból hívja vissza az összes potenciálisan érintett tételét.

A készítmények visszahívása gyógyszerellátási gondot nem okoz, több más carvedilol hatóanyagú gyógyszer áll a betegek rendelkezésére - közölte az OGYÉI.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során