Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | KonyhaCoolTúra

2012. Október 02. 20:31, kedd

Békebeli kovászos kenyér Sanya módra

Békebeli kovászos kenyér Sanya módra

Főzni bárki tud! - mondta a híres Lecsó című mesefilmben Auguste Gusteau. Nos, igen... főzni bárki tud, de valódi kovásszal készült kenyeret nem biztos hogy tud mindenki készíteni!

"Főzni bárki tud!" - mondta a híres L'ecsó című mesefilmben Auguste Gusteau.

Nos, igen... főzni bárki tud, de valódi kovásszal készült kenyeret nem biztos hogy tud mindenki készíteni! De amikor jön az ihlet, na onnantól megváltozik a helyzet! :)

A történet a következő. Tudni kell, hogy naaagy faecebook rajnogó vagyok, képek, posztok, miegymás... A legjobb, amikor egy frissen készült finomsággal szembesülök az üzenőfalon, így történt ez pénteken is, amikor kedves kollégám, Sanya :) megosztotta ismerőseivel a saját kezűleg elkészített kovászos kenyerét. (jelzem a fiatalember igazi konyhatündér, a túró tortája valami fenomenális, egy következő alkalommal annak receptjét osztom majd meg veletek) Tehát a kenyér... szinte éreztem az illatát a fotó láttán és azonnal tudtam, ez a költemény erősen blog gyanús! :) Űztem-fűztem Sándorunkat, aki végül megosztotta velem kenyér receptjének forrását, én pedig úgy döntöttem továbbadom nektek, próbáljátok ki, garantáltan nem fogtok benne csalódni!

Tehát a recept...

1 kg-os kenyér hozzávalói:

50 dkg kenyérliszt (BL80)
20 dkg aktív kovász
3,2 dl hideg víz
1,2 dkg só

Mielőtt mindenki a jobb felső sarokban található x-re kattintana az aktív kovász kifejezés láttán, közlöm nem olyan nagy ördöngősség elkészíteni, inkább türelemjátéknak nevezném, hisz' aktív attól lesz, hogy legalább 10 napig érleljük, babusgatjuk :)

Olvasd figyelmesen, járj el a leírtak szerint és az eredmény tutira nem marad el!

Aktív kovász készítése:

1. nap:
Egy tiszta zárható üvegbe keverj el két evőkanál jó minőségű joghurtot 4 evőkanál liszttel és 3 és fél evőkanál hideg csapvízzel. Az üveget zárd le és szobahőmérsékleten, nem napos helyen hagyd állni másnapig.

2. nap:
A keverék kicsit vizenyősödik, opálos leve lesz. Adj hozzá 3 és fél evőkanál vizet, villával keverd el és tegyél a keverékhez 4 evőkanál lisztet, majd ismét keverd el. Az üveget zárd vissza és ugyan olyan körülmények között tartsd másnapig.

3. nap:
A harmadik napon jó esetben már láthatod az erjedést, előjönnek a buborékok. Ezen a napon újra végezd el azt a műveletet, amit a második napon is megtettél. Tehát a kezdeti keveréket 3 és fél evőkanál vízzel villával keverd el, majd adj hozzá 4 evőkanál lisztet és ezzel is alaposan keverd el! Az üveget zárd vissza és tartsd szobahőmérsékleten, de nem napos helyen másnapig.

4.nap:
A negyedik napon már láthatóan élénkül a kovász, látszik rajta az erjedés, habosodik, bugyborékol. Ezen a napon villával jól keverd össze és a háromnegyedét öntsd le a lefolyóba. A maradékot először 100 gramm vízzel majd 100 gramm liszttel keverd el, zárd vissza az üveget és tartsd továbbra is szobahőmérsékleten a következő napokban.

5-10. nap:
Minden nap végezd el a negyedik nap műveletét, tehát a kovászt alaposan keverd össze, háromnegyedét öntsd le a lefolyóba és a maradékot először 100 gramm vízzel majd 100 gramm liszttel keverd el. Az üveget zárd vissza és tartsd ugyan olyan körülmények között, mint előtte napokban.

A 10. napon a kovász már alkalmassá válik a kenyérsütéshez. Hurrááá!!! :)

Egy jó tanács! Kenyérsütéshez minimum szabadnapot vagy hétvégét válassz, korán kell kelned és nem lesz lazsálás!

Korán reggel oldd fel a kovászt a vízben, a lisztet szitáld kelesztőtálba, keverd el a sóval. Állítsd össze a tésztát, majd 10 perc múlva dagaszd meg lisztes felületen.

Figyelem! További dagasztások következnek 10, 20 és 30 perc múlva. Összesen négyszer dagassz, közben huzatmentes helyen lefedve pihenjen a tészta. Az utolsó dagasztás után 30 perc pihi következik és jön a hajtogatás. Óránként összesen háromszor. Az utolsó hajtás után egy óra lazítás, pihen a tészta. Ezután rúdcipó formájúra alakítsd, teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagold és pihentesd egy jénaiban durván másfél órát.

A mázas cserépedényt tedd be a sütőbe fedelével együtt és melegítsd a sütőt 280 fokra. Amikor felmelegedett, szórj a cserépedény aljába búzadarát és tedd bele a megkelt kenyeret. A tetejét vágd be késsel és jól fújd be hideg vízzel. (Ugyan így a cserép fedelét is) Csökkentsd a sütő hőfokát 240 fokra és 40 percig lefedve süsd a kenyeret. A 40 perc letelte után vedd vissza a hőfokot 200-ra és lefedve süsd tovább 20 percet.

Miután megsült, tedd rácsra, fúj le hideg vízzel és hagyd kihűlni! Pihenj egyet! Fontos hogy ne kövesd el azt a hibát, hogy forrón vagy akár még melegen is, de felszeleteled.

...és íme a kész példány:

Miután kihűlt, vágd fel. Az élmény, az illat, az íz kárpótolja minden eddig belefektetett munkádat!

Köszönöm Sanya, hogy megosztottad velünk munkádat és annak receptjét! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra

Krumplis pogácsa

A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.

2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!

2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra

Diós kókuszos habtekercs

Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)