Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Február 25. 09:55, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Továbbra sem tudjuk, hova lett a pénz

Továbbra sem tudjuk, hova lett a pénz

Kérdést küldtünk, sértést kaptunk.

Február 19-én közölt cikkünkben írtunk a kapuvári kerékpárútrólegy olvasónk fotói alapján. Tudjuk, hogy a kerékpárút építése és botrányos minősége megépítése óta foglalkoztatja a kapuváriakat. Ezért is tettünk fel kérdéseket Hámori György polgármesternek, hogy a különböző közösségi oldalakon a cikkhez fűzött kommentárokban fellelhető kérdésekre választ kapjunk. Az alábbi levelet küldtük a polgármesternek.

Hámori György
Polgármester részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Tegnapelőtt egy felháborodott olvasónktól kaptunk e-mail-t, amelyben sok fotóval illusztrálva mutatja be a Hanság-főcsatornán átívelő új hídhoz vezető kerékpárúton tapasztalható állapotokat. Tegnap ezzel kapcsolatban közöltünk egy cikket, amit ide kattintva elolvashat. Olvasónk a levelében is feltett több kérdést, de az internetes közösségi portálokon megosztott posztokban is sok kérdést tettek fel a cikk olvasói. (analitikánk szerint ezernél több olvasója volt már a cikkünknek) Ezek közül szeretnék feltenni néhányat Önnek.
Ki volt a kerékpárút kivitelezője? (fővállalkozó és esetlegesen alvállalkozók is) Ki volt a beruházás műszaki ellenőre, kinek a megbízásából látta el a feladatát, és fogalmazott-e meg kifogást az elvégzett munka minőségével kapcsolatban? Mi volt a munka pontos műszaki tartalma? Megépült-e a murvás 8 km-es szakasz, ha nem, mikor fog? A fényképek tanúsága szerint 1,9 méter szélességű aszfaltozott kerékpárút épült, ami 10 hónappal az átadás után töredezett, tele van pótlással, javítással. Kifizette-e az önkormányzat az építőknek a munka ellenértékét, fogalmaztak-e meg kifogásokat, tartottak-e vissza pénzt a beruházás ellenértékéből?
Elszámolt-e az önkormányzat (vagy ha nem az önkormányzat az elszámolásra kötelezett, akkor a támogatott) az Irányító Hatóság felé? Elfogadta-e a Támogató az elvégzett munkát? Kifizette-e már a Támogató a támogatást Kapuvár Önkormányzatának?
Kérem, hogy válaszait erre az e-mail címre szíveskedjen megküldeni.
Üdvözlettel
Papp József infoRábaköz

Tegnap a következő válasz érkezett Kapuvár polgármesterétől.

Tisztelt Papp József Úr!

A csatolt linkkel elérhető írás véleményem szerint a "komoly névtelen levelet kapott szerkesztőségünk" kezdetű írások kategóriájába tartozik. Márpedig ezekről régóta tudjuk, hogy milyen célt szolgáltak és szolgálnak. Az ötvenes években a Szabad Népben jelentek meg hasonló publikációk. Linkelt írásukat, épp az különbözteti meg a "cikk"-től, ahogy levelükben nevezik, és teszi a kampánnyitó kinyilatkoztatás kategóriájába, hogy az újságírói szakma azon minimumának sem felel meg, hogy a szerző a korrekt tájékoztatás érdekében a két fél véleményét egymás mellé téve publikálja.

A témáról szeptemberben a Kisalföld cikkeiben mi mindent elmondtunk. Így azt is, hogy magunk is elégedetlenek vagyunk a kerékpárútnál kialakult helyzettel. A kivitelező kötelezettsége, hogy tavasszal helyreállítsa, vagy amennyiben szükséges újra elkészítse a rossz szakaszokat. Ebből eredően munkáját jegyzőkönyveztük, és visszatartottuk annak a pénznek a kifizetését, amit törvényesen a garanciális munkák javításának biztosítására vissza lehet tartani.

Mindezt februárban egy szerény látogatottságú portálon felháborodott olvasóra hivatkozva „felolvasztani”, - miután a Kisalföldben és a Rábaközi Magazinban az összes válasz már megjelent és egy egyszerű keresés után pl. itt megtalálható, más a kapuvári kerékpárosturizmust bemutató cikkel együtt - nem tudom másképp értékelni, minthogy a kampánynyitó az InfoRábaköz oldalon megtörtént. Megerősíti ezen véleményemet az a tény is, hogy az írás alkotója arra sem vette a fáradtságot, hogy utána nézzen annak, hogy a pályázatban szereplő murvás útszakasz hol is helyezkedik el.

Sem most, sem a jövőben utólag nem kívánok reagálni a portáljukon megjelentett nyilvánvalóan politikai célzatú kampány szövegekre. Erre sem. Ahogy korrekt és felkészült újságírók kérdéseire ezután is nyíltan és örömmel adok tájékoztatást a Kapuvár fejlődését meghatározó pályázatok helyzetéről.

Üdvözlettel: Hámori György

ui. Kérem, levelem magánlevélnek tekintsék. Annak változtatás nélküli publikálásához hozzájárulok, de kiragadott részletek közléséhez nem.

A válasz helyett küldött levélhez van néhány megjegyzésünk. Cikkünket nem névtelen levélre alapoztuk, az e-mail-ben elég nehezen kivitelezhető. Természetesen az olvasónk neve és címe a birtokunkban van, de ezt az ő biztonsága érdekében nem hozzuk nyilvánosságra. Megértjük, hogy ebben az ügyben roppant kínos dolog lehet válaszolni, de talán a kérdező sértegetése mégsem helyettesíti a választ.

"Szerény látogatottságú portálunkat" a cikk megjelenésének hetében 8645 egyedi látogató olvasta a Google Analitycs szerint. Ez több, mint Kapuvár felnőtt lakossága! Köszönjük, hogy polgármester úr levele alkalmat adott ezen tény publikálására, amire roppant büszkék vagyunk.

Oldalunk olvasói közül eddig 1305 fő olvasta el a kerékpárútról írt cikkünket.

Az 1305 olvasóból 251 a saját facebook oldalán is megosztotta a cikkünket. Polgármester úr nyegle válaszával nem minket, hanem az érdeklődő olvasókat sértette meg. Magyarázattal nem mi tartozunk. Ígérjük, hogy a jövőben sem csak olyan kérdéseket fogunk feltenni, amkire szívesen válaszol, hanem amikre ilyen mértékben kíváncsiak az emberek. Mert mi őket szolgáljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.