Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 16. 17:14, péntek | PR
Forrás: (x)

3+1 lenyűgöző közlekedési eszköz földön és vízen

3+1 lenyűgöző közlekedési eszköz földön és vízen

Szeretnéd, ha elektromos autód nem egészen 10 másodperc alatt gyorsulna álló helyzetből 300 km/h-s sebességre? Vagy azt, ha egy szívdobbanásból “felismerne” téged?

Cikkünkben összeszedtünk néhány lenyűgöző közlekedési eszközt a jelenből. Egyet pedig a jövőből is.

Lenyűgöző vízi közlekedési eszközök

A Wonders of the Seas 2022 márciusa óta hasítja a hullámokat akár több, mint 5700 utassal a fedélzetén. A világ jelenleg legnagyobb óceánjáró sétahajója kb. 362 méter hosszú, 16 szintes és három teljes éven át készült. A 8 kis “városrészre” osztott hajómonstrumban akár a medence vizében ejtőzve is mozizhatsz. Emellett játszótér, csúszdapark, színház- és koncertterem, korcsolyapálya, könyvtár, egy kosárlabda pálya, számos étterem, konditerem és két 13 méteres mászófal, valamint megannyi szórakoztató program várja a sétahajózás szerelmeseit.

Az impozáns White Rabbit a maga 84 méterével a világ leghosszabb trimaránja. A 2018-ban forgalomba helyezett ausztrál fejlesztésű szuperjacht a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva készült. A hajótest egyedi kialakításának köszönhetően sikerült minimalizálni a víz és a hajótest közötti ellenállást, amely áldásos hatással volt a szuperjacht üzemanyag-fogyasztására is. A benne található dízelmotorok napelem-panelekkel és a megtermelt energiát tároló akkupakkal is kiegészültek, mely révén - részben - zöldenergiával is képes szelni a habokat. Az egyedi fejlesztésű hajócsavarok pedig a szokottnál kevesebb zajt és rezgést keltenek, így kímélve a víz élővilágát.
Nagyratörő tervek

A Mercedes Vision AVTR egyelőre valóban csak utópisztikus koncepció, amely az agy-számítógép interface, azaz az emberi agy és a számítógép közötti közvetlen információátadás gondolatával eljátszva ígér telepatikus kapcsolatot autó és sofőrje között.

Tény, hogy az egyelőre statikus, egy helyben ácsorgó koncepció autó egy érzékelő segítségével érintés és hangfelismerés nélkül képes olyan egyszerű utasítások végrehajtására, mint a belső világítás megválasztása vagy a rádióállomások közötti váltás.

Az igazi potenciál azonban nem is feltétlenül ezen paramétereiben rejlik. A Mercedes Vision AVTR emellett is számtalan olyan újítást vonultat fel, amelyek sikerrel integrálhatók más, sorozatgyártású járművekbe. Ilyen széles körben elterjedő innovatív technológia lehet például az újrahasznosított anyagokból gyártott szintetikus bőrfelületek alkalmazása az utastérben, a biológiailag lebomló, környezetbarát akkumulátor és a kormánykereket felváltó speciális kezelőfelület, amely szívverése alapján azonosítja a sofőrt.

Megvalósult álmok: az új generációs elektromos autó

A két tonnás, horvát gyártó által jegyzett Rimac Nevera olyan tisztán elektromos autó , amely 1,97 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra. Ami még ennél is lenyűgözőbb: álló helyzetből mindössze 9,3 másodperc alatt éri el a 300 km/h-s sebességet. Ráadásul ezzel messze nem hozta ki magából a maximumot. Az elektromos hajtású autócsoda végsebessége igazoltan 412 km/h, mely révén a Rimac Nevera jelenleg a világ leggyorsabb sorozatgyártású e-autója.

Járt utak: e-autó a mindennapokban

Elképesztő, és az elektromos autók technológiai fejlődésének szempontjából kulcsfontosságú adatok ezek. Ugyanakkor a közutakon valójában nem igazán lehet kihasználni ilyen különleges adottságokat. Ha elektromos autóval közlekednél a mindennapokban, inkább praktikus, sorozatgyártású modellekben érdemes gondolkodnod. Ehhez ráadásul még csak arra sincs feltétlenül szükség, hogy vásárolj egyet. Hazai vállalkozóként már egy autóra is igényelhetsz e-flotta szolgáltatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:10, péntek | PR

A multifunkcionalitás a stílusjegyek kombinálásában is nyerő választás!

A mai gyors tempójú világban, ahol minden perc számít, a többfunkciós ruhadarabok és kiegészítők kiemelkedő szerepet kapnak a divatiparban.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből