Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 12. 10:30, kedd | PR
Forrás: (x)

Visszatérés a munkaerőpiacra több gyermek után – lehetetlen küldetés?

Visszatérés a munkaerőpiacra több gyermek után – lehetetlen küldetés?

Több gyermek vállalása esetén óhatatlanul előáll az a helyzet, hogy anyaként több év kihagyás után szeretnénk visszatérni a munkaerőpiacra, ami nem minden esetben megy egyszerűen vagy gyorsan.

Egyensúly és prioritások

Többgyermekes anyaként megtalálni az egyensúlyt munka és család között, valamint sikeresen visszatérni a munka világába komoly kihívást jelentő feladat, de nem lehetetlen.

Legelső lépésként fontos meghatároznunk, mi a legfontosabb számunkra mind a családban, mind a munkában. Az egyszerűsítés és a prioritások tisztázása segíthet időnk és energiánk hatékonyabb felhasználásában. Akár készíthetünk heti és havi terveket mind a munkahelyi, mind a családi tevékenységek számára, hatékony tervezéssel mindkét területre jobban tudunk fókuszálni.

Keressük azokat a munkalehetőségeket, ahol rugalmas munkaidőt, otthonról végezhető munkát kínálnak, ez szintén segít a családi kötelezettségek könnyebb összehangolásában. Tájékozódjunk folyamatosan a szakterületünkön újonnan megjelenő lehetőségekről, a Profession oldalán például a Nyíregyháza környéki állásokra koncentrálva is böngészhetünk a lehetőségek között. Ne adjuk fel, előbb-utóbb megtaláljuk azt a pozíciót, amelyet össze tudunk egyeztetni családi életünkkel.

Önfejlesztés és határhúzás

Bár fájdalmas ezt tudomásul venni, könnyen előfordulhat, hogy az otthon töltött évek alatt szakmai tapasztalatunk megkopott, az időközben bekövetkezett változások befolyásolhatják, mennyire versenyképes a tudásunk. Munkába állás előtt vegyünk részt továbbképzéseken és workshopokon, hogy ismét naprakészek legyünk szakterületünkön. Tájékozódjunk az aktuális munkaerőpiaci igényekről, és ha szükséges, fejlesszük azoknak megfelelően készségeinket. Keressünk szakmai kapcsolatokat szakmai rendezvényeken vagy online csoportokban.

A kielégítő család-munka egyensúly érdekében tanuljunk meg nemet mondani, határozottan húzzuk meg a munka és a család közötti határokat, ez segíthet elkerülni a túlzott terhelést és a kiégést. Ne féljünk segítséget kérni akár családtagjainktól, barátainktól, akár bébiszittertől. A megosztott felelősség is hozzájárulhat a jobb egyensúly kialakításához.

Ha kisebb településen élünk, akkor elengedhetetlen, hogy időben elkezdjünk tájékozódni és folyamatosan figyeljük a környezetünkben elérhető pozíciókat. A Profession felületén például a kalocsai állásokra szűrve is tudunk célzottan keresni.

Elkötelezettség és rugalmasság

Sajnálatos tapasztalat, hogy a munkáltatók tartózkodhatnak attól, hogy egy adott pozícióra többgyermekes anyát válasszanak a jelentkezők közül, ami fokozhatja a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó nők bizonytalanságát és önbizalomhiányát. Épp ideje, hogy a munkáltatók felismerjék és értékeljék mindazokat a képességeket, mint például hatékonyság, sokoldalúság, stressztűrő képesség és együttműködés, amelyek révén egy többgyermekes anya jelentős hozzáadott értéket képviselhet a munkahelyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:10, péntek | PR

A multifunkcionalitás a stílusjegyek kombinálásában is nyerő választás!

A mai gyors tempójú világban, ahol minden perc számít, a többfunkciós ruhadarabok és kiegészítők kiemelkedő szerepet kapnak a divatiparban.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből