Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Gluténmentes övezet

2015. December 10. 17:16, csütörtök

Rio magvas barna cipó

Rio magvas barna cipó

Nos, az a helyzet, hogy ma közelebbről is megismerkedtem a Glutenno termékcsaláddal. Kollár Anita jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni a legújabb fejlesztésű lisztkeverékeket, amelyek nemrég kerültek piacra!

Nem tartalmaznak:
- glutént
- búzakeménytítőt
- tejet
- tojást
- szóját
- lupint sem!
Ez mind-mind nagyon fontos!!

Ma megkaptam a kis csomagomat Anitától, amit még egyszer is nagyon szépen köszönök! :)

Azt sem tudtam melyik liszttel kezdjem a sütést :) De mivel barna péksüti imádó vagyok, teljesen mindegy hogy az kenyér, zsemle, vagy kifli, így elsőként a Rio barna cipó gluténmentes lisztkeveréket ragadtam meg, ezt:

...és készítettem belőle egy brutál finom rozsos kenyér jellegű cipót! Komolyan mondom, az íze mennyei. Nem szoktam fals dolgokat írni a blogomban, tehát nem írom azt valamiről hogy baromi jó, miközben azt gondolom hogy full sz@r! Elnézést a kifejezésért, de ez így van és pont! De ez a kenyér....! Bevallom, nagyon nehezen álltam meg, míg kihűlt, de tudom hogy muszáj, mert teljesen más állagú a megsült tészta, ha még forrón illetve melegen vágom fel. Kivártam. Türelmesen. :) Na de írom hogy készítettem, aztán döntse el mindenki maga, hogy ezután milyen akciós kézi robotgépet vásárol majd a tescóban vagy épp másik adott helyen..mert hogy ehhez a tésztához még robotgép sem kell, de nem ám! :)

A fenti dobozban két tasak, egyenként 250 grammos lisztkeverék található, én elsőként egy adaggal, tehát 250 gramm liszttel dolgoztam, a következőképpen..

- 250 gr Glutenno Rio barna cipó gluténmentes lisztkeverék (itt kapható)
- 1 tk Dr. Oetker porélesztő
- 1 tk cukor
- 1 csapott tk só
- 210 ml langyos víz
- 1 ek kókuszolaj (lemértem, 20 ml volt)

A lisztet egy keverőtálba mértem..

...hozzáadtam a porélesztőt, cukrot, sót és egy kanállal összekevertem. A langyos vízhez öntöttem a kókuszolajat és a kettő egyvelegét a liszthez öntöttem és egy kanállal (igen, kanállal! nem dagasztóspirállal, nem robotgéppel, hanem kanállal) összekevertem. Sűrű a tészta, olyan mint a nokedli de nem kell megijedni tőle, mert nem az a nyúlós, mindehova kenődős folyós fajta. Rendesen összeáll és annyira király barna színe van :) :) Tehát a kanállal összekevert tésztát hagytam a keverőtálban, folpackkal lefedtem és meleg helyen 45 percet kelesztettem. Közben egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütő hőfokát pedig 210-re állítottam. 45 perc elteltével a megkelt tésztát vizes kézzel vettem ki a tálból, gobóccá vagyis inkább cipó alakúra formáztam és a sütpapíros tepsibe tettem. Tetejét vizes pengéjű késsel bevágtam majd vegyes magkeverékkel megszórtam....

A cipót betettem a 210 fokos sütőbe és 45 perc alatt megsütöttem. Miután kivettem a sütőből, kevés hideg vízzel lespricceltem...

Majd egy konyharuha segítségével a forró cipót rácsra tettem..

..és csak vártam és vártam hogy kihűljön :) Majd felvágtam...a héja ropog, értitek? Ropog! :) Annyira jó volt hallani! :)

Számomra a lényeg! Hogy barna és végre nem vizes állagú!!! Iszonyatosan és leírhatatlanul finooooooooooom! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen