Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Június 11. 13:14, csütörtök

Focaccia glutén-tej és tojásmentesen

Focaccia glutén-tej és tojásmentesen

Mint ahogy azt a weboldalamon írtam, lisztet tesztlek. A Gelutén Import Kft. által küldött lisztek egyikéből dolgoztam ma, egészen pontosan focacciát sütöttem. Soha nem készítettem még búzás verzióba sem, nem hogy gluténmentesen. De ma végre volt időm az új lisztekkel foglalkozni, kicsit ismerkedni velük, amelyeket a teszt idejére a Gelutén Kft. képviseletében Baranyáné Matus Tünde jutatott el hozzám. Ezúton is köszönöm neki a lehetőséget!!!

A focaccia receptje nem saját recept, a Gelutén Import Kft. weboldalán is megtalálható, itt.Én keveset változtattam ezen az alaprecepten, így készítettem:

Hozzávalók :

- 250 gr Pane di Anna pizzaliszt
- 1 ek burgonyapehely
- 1 tk útifűmaghéj
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- csipet só
- pici cukor
- 250 ml langyos víz
- 6 ek kókuszolaj
- 1 tk szárított rozmaring (frissel biztosan még finomabb, de nekem sajnos nem volt itthon)
- 3 db aszalt paradicsom

A Pane di Anna pizzaliszt így néz ki, 250 grammos kiszerelésben van, ami nagyon praktikus, mert ekkora adagot egy sütésnél simán felhasznál az ember.

A lisztet, porélesztőt, sót, cukrot, burgonyapelyhet és az útifűmaghéjat a dagsztógép táljába mértem, hozzáadtam a szárított rozmaringot és a felaprított aszalt paradicsomot, majd nyakonötöttem langyos vízzel. Elkezdtem dagasztani a tésztát...

..majd amikor már a liszt a folyadékban teljesen feloldódott, kanalanként hozzáadtam a kókuszolajat. Minden egyes kanál olaj után jól átdagasztottam a tésztát. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem jó egyszerre az összes zsiradékot a masszhoz adni, mert nem tudja "befogadni", csomós, nyúlós lesz. Tehát a 6 evőkanál olaj hozzáadása után még kb. 5-6 percig dagasztottam a tésztát. Egy 35x28-as méretű tepsit sütőpapírral kibéleltem majd olajos kézzel csíptem az amúgy addigra már rendkívül selymes, nagyon szép állagú tésztából. Olajos kézzel nem épp szabályos négyzeteket formáztam, ellapogattam a sütőpapíron, villával megszúrkáltam és 50 fokos sütőben 40 percet kelesztettem.

Ez idő alatt duplájára nőttek...

Nem kentem le a tetejüket semmivel, kelesztés után felkapcsoltam a sütőt 210 fokra, így sütöttem 5-6 percet, majd további 12-13 percet 200 fokon. Ilyen gyönyörűek lettek :)

A sütés közbeni illatokat kár hogy nem tudom valami módon szemléltetni! :) A paradicsom és a rozmaring illata...hmmm..nagyon fincsi! :)

Illatos, kívül ropogós, belül szép lyukacsos és puha focacciát sütöttem! Nagyon finom!!! :)

Nagyon jó ez a liszkeverék!!! További tesztelés folyamatban... :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen