Blog | Gluténmentes övezet
2014. Augusztus 26. 18:46, kedd
Glutén-és laktózmentes tökmagos zsemle

..újabb próbálkozás..
Mostanában kevés péksütit eszem, de ezt a tökmagos verziót már rég szerettem volna kipróbálni, most jött el az ideje...
A tészta hozzávalóhoz kétféle lisztet használtam, szeretem ezt a párosítást, bármilyen arányban megállja a helyét, egy kedves ismerősöm - Puskás Betti - ajánlotta régebben, azóta is sokszor sütöttem már ezzel a keverékkel.
A zsemle hozzávalói a következők:
-280 gr Schär Mix B liszt
- 30 gr Beiker liszt
- 15 gr friss Budafoki élesztő
- 200 ml laktózmentes tej
- 80 ml víz
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 2 ek tökmag
- 1 kk szezámmag
- 1 kk psyllium (útifűmaghéj)
- 3 ek olaj
Langyos tejben pici cukorral felfuttattam az élesztőt. A kétféle lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a tökmagot, szezámmagot, psylliumot és a sót. A felfutott élesztős tejet hozzáöntöttem és bekapcsoltam a dagasztógépet. üzben folyamatosan adagoltam hozzá a langyos vizet. Miután összeállt a tészta, hozzáadtam az olajat is. Kb. 5-6 percig dagasztotta a tésztát a gép, utána erősen olajos kézzel gombócokat formáztam, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A sütőt 50 fokra állítottam és betettem a zsemléket kb. 30 perce kelni. A fél óra leteltével tetejüket olajjal lekentem, 190 fokra állítottam a hőfokot és visszatettem sülni a zsemléket. 5 perc után már ilyen gyönyörű nagyok voltak...
Kb. 10-12 percet sütöttem 190 fokon, utána visszavettem a hőfokot 180-ra és további 10-12 percig sütöttem. (a sütési idő sütőfüggő!)
Miután kihültek, felvágtam. Ilyen szép lett belül, nagyon finom puha zsömiket sütöttem! :)
Próbáltam közelről fotózni, lehet nem adja vissza annyira a valós képet, de nagyon szép, könnyű, lyukacsos bélzete lett!