Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Augusztus 03. 17:05, hétfő

Gluténmentes félbarna kenyér

Gluténmentes félbarna kenyér

Folyton kísérletezős típus vagyok :) Már nagyon sok kenyér receptem van fent a blogban. Először amikor ennek a kenyérnek nekifogtam, egy korábban használt receptemet szerettem volna elkészíteni, de mégis variáltam (mint mindig) :) kicsit..

Hozzávalók:

- 200 gr Schär Mix B liszt
- 200 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 60 gr Schär Brot-Mix Dunkel liszt
- 2 ek hajdinapehely
- 1 ek lenmagpehely
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 tk útifűmaghéj
- 1 púpos tk cukor
- 1 púpos tk só
- 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
- 510-520 ml langyos víz
- 5 ek kókuszolaj
+ még kevés kókuszolaj a kelesztés utáni kenéshez

A szárazanyagokat a dagasztógép táljába mértem, elindítottam a gépet, hogy jól összekevredjenek a lisztek. Ha kézi robotgéppel dolgoztok, ezt egy sima kanállal vagy akár a spirálos dagasztófejjel is meg lehet tenni (nem kell bekapcsolni hozzá a gépet) A lényeg, hogy az anyagok vegyüljenek. Ezután fokozatosan adagoltam hozzá a vizet, először 500 ml-t mértem ki, majd tettem még hozzá 15 ml-t, ezt mindenki ki tudja tapasztalni, attól függ az evőkanálban mekkora mennyiségű liszt van. A gépet magasabb fokozatra kapcsoltam és kidagasztottam a tésztát, közben kanalanként hozzáadtam az olajat. Mikor már minden hozzávaló benne volt a tálban, magasabb fokozatra kapcsoltam a gépet és kb. 6-7 percig dagasztottam. Végeredményként egy edény falától elváló, egynemű tésztát kell kapni.
Figyelem! Ez a tészta nem folyós! Ettől függetlenül simán lehet formában sütni, de forma nélkül, sima sütőpapíros tepsiben is megállja a helyét, én is úgy sütöttem.
Tehát dagasztás után langyos vizes vagy olajos kézzel cipót formálam a tésztából, sütőpapíros tepsibe tettem, tetejét olajozott élű késsel bevágtam (elhagyható) megszórtam egy kevés rizsliszttel...

...és 50 fokos sütőben kb. 40 percet kelesztettem. (ha a konyhában meleg van, akkor a pulton is nyugodtan lehet keleszteni a tésztát, csak arra kell figyelni, hogy ne legyen huzat)
Kelesztés után így nézett ki..

Tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal, megszórtam még egy kevés rizsliszttel és betoltam a sütőbe. Először 220 fokon sütöttem kb.5-6 percig, aztán 200 fokon további 5-6 percet, végül visszavettem a hőfokot 180-ra és így sütöttem tovább a kenyeret egészen addig míg szép barna színt nem kapott. Pontos időt azért nem írok, mert minden sütő máshogy süt, így a legjobb a saját sütőnkhöz igazodni és a színt figyelni.

Íme a végeredmény:

Miután kihűlt, szeleteltem..

Ismét nagyon finom kenyérkét sütöttem!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen