Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Augusztus 09. 10:46, vasárnap

Gluténmentes kenyér Mester Házi kenyérlisztből

Gluténmentes kenyér Mester Házi kenyérlisztből

Ma ismét teszt nap volt! :) Még mindig a Mester Házi kenyérlisztet tesztelem: Barátkozok vele, ismerkedünk :) Az első ilyen ismerkedés a lenmagos zsemlevolt de most megint alakítottam kicsit a recepten, ez a mai kenyérke így sikerült..

Hozzávalók:

- 290 gr Mester Házi kenyérliszt
- 1 csapott ek lenmagliszt
- 1 csapott ek burgonyapehely
- 1 tk útifűmaghéj
- 3 gr porélesztő
- 1 kk cukor
- 1 tk só
- 150 ml langyos tej
- 150 ml langyos víz + dagasztáskor még 30 ml
- másfél ek kókuszolaj

A szárazanyagokat egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a langyos tej+ víz keverékét és elkezdtem dagasztani a tésztát. Itt is ugyan úgy mint a zsemlénél, igényelt még folyadékot a tészta, így még 30 ml langyos vizet tettem hozzá, pár percig dagasztottam, végül hozzáadtam a kókuszolajat és így dagasztottam tovább még 5-6 percig. A tészta ugyan olyan szép lett, mint a korábban készített zsemlénél, tökéletesen összeállt, nem volt csomós, nekem nem igényelt több folyadékot sem. Miután végeztem a dagasztással, egy sütőformát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel és a kidagasztott tésztát olajozott evőnakállal a formába kanalaztam, tetejét elsimítottam..

..és konyharuhával letakarva meleg helyen a konyhapulton (nem huzatban) kb. 35 percet kelesztettem. Közben azért ránéztem, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy alakul a tészta..

Szépen megnőtt..

A kelesztési idő letelte után a bekapcsoltam a sütőt, 180 fokra állítottam, a kenyeret vékonyan lekentem kókszolajjal és kb.35 perc alatt készre sütöttem. 5 perc után már ekkora volt a sütőben..

10 perc után pedig ekkora..

Miután letelt a sütési idő, kivettem a kenyérkémet, szintén nem hideg és nem huzatos helyre tettem a konyhapulton, de észrevettem, hogy miután kivettem a 180 fokos forró sütőből, hangos pattogások közepette belapult a teteje, ezen a fotón talán látszik is..

Persze ettől semmi baja nem lett a kenyérnek, csak leírtam hogy jártam :) Türelmetlenül vártam hogy kihűljön és fel tudjam vágni.. :)

Íme a végeredmény:

Annyira szép, könnyed, lyukacsos tésztája van! Szuper!

Zsemle, kenyér tesztelve! Haladok tovább! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen