Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Adóguru

2018. Március 25. 07:47, vasárnap

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

A német nyelv nem ismerete, az alap adózási információk hiányában sok betegápolót és egyéni vállalkozót ért meglepetés az elmúlt időszakban, akár adóbevallásról akár TB díjfizetés volt szó.

Nézzük hogyan adózik egy egyéni vállalkozó, – betegápoló.

Egyéni vállalkozóként kötelező minden év április 30.-ig adóbevallást benyújtani
az adó kedvezményeket, adóalap csökkentő tényezőként tudják érvényesíteni

Miért inkább saját magunk intézzük a vállalkozói jogviszonyhoz kapcsolódó ügyintézést, vagy bízzunk meg olyan szakembert, aki helyesen jár el érdekeinkben?

mert rengetegszer találkoztunk olyan vállalkozóval, aki annak ellenére, hogy egy közvetítő cégre bízta az ügyintézést nem volt kellően informálva a saját ügyével kapcsolatban.

Pl: több ügyfél meglepetés szerűen nézett ránk, amikor az adóbevallás elkészítésekor szembesült azzal, hogy Ő egyéni vállalkozó Ausztriában.

Az is előfordult, hogy az SVA-tól kapott pótdíj fizetési kötelezettségről szóló értesítéssel érkezett irodánkba, mivel nem értette miért kell ekkora összegű pótdíjat fizetnie!?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést?

Elsőként az egyéni vállalkozói bejelentést. Az egyéni vállalkozói bejelentést az Osztrák Gazdasági Kamrában WKO -nál kell intézni. A WKO intézi automatikusan az (SVA) vállalkozói TB bejelentést.
A SVA ez után kiküldi a megfelelő formanyomtatványokat, amit kitöltve vissza kell számukra küldeni.
Az SVA bejelentéssel együtt intéződik az osztrák biztosítási szám (Sozialversicherungsnummer), és az egészségbiztosítási kártya (E-Card), amelyet automatikusan kiküldenek az igényelt címre.
Amint rendelkezünk az egyéni vállalkozói engedéllyel (Gewerbeschein), és osztrák egészségbiztosítással azonnal be kell jelentkezni az osztrák adóhivatalhoz (Finazamt) az erre megfelelő nyomtatvány kitöltésével.
A vállalkozói bevételünkről nyilvántartást kell vezetni minden hónapban (Honorarnotet)Külön számlatömböt nem kell venni, bármilyen füzetet, irattömböt rendszeresíthetünk erre a célra, de a havi számlának mindent tartalmaznia kell úgy, mint általában egy magyar számlának.
Ez a nyilvántartás képezi az esedékes adóbevallásunk (Einkommensteuererklärung) alapját. A vállalkozói működésünk megkezdésekor az SVA-tól TB díj (balesetbiztosítás, egészségbiztosítás és nyugdíjbiztosítás) kedvezményt kapunk. A kedvezményezett TB díjat általában az első két évben garantálja az SVA, és az elkészített adóbevallások szerinti nettó árbevétel alapján, utólag pótbefizetést írhat elő.

Sok esetben erről nem tudnak a vállalkozók, és hideg zuhanyként éri őket a befizetendő díj mértéke.

Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

Amennyiben az ápolási tevékenységünk szünetel a vállalkozási tevékenységünket is érdemes szüneteltetni.
Amennyiben ezt elfelejtenénk megtenni, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a munka nélkül eltöltött időszakra is meg kell fizetnünk a TB díjat az SVA felé, amelynek negyedéves összege akár 5-600 € is lehet.

Egyéni vállalkozóként mikortól történik a táppénz kifizetése? Miért érdemes kiegészítő biztosítást kötni?

Egyéni vállalkozóként az első 42 napban nem történik táppénz kifizetés.
Érdemes ezért minden esetben kiegészítő biztosítást kötni.
A kiegészítő biztosítást 60 éves korig lehet megkötni.
A kiegészítő biztosításnál is van betegállomány bejelentési kötelezettség az SVA felé, ami 14 nap.
A kiegészítő biztosítás a betegség 4. napjától fizet.
A kiegészítő biztosítást (Zusatzversicherung) az osztrák vállalkozói TB-nél kell megkötni (területileg illetékes SVA). A biztosítás fennálló egészségügyi panaszok esetén is megköthető.

Egyéni vállalkozóként jogosult vagyok a családi pótlékra?

Igen.(családi pótlék igénylés feltételei) Az elért jövedelem és a befizetett SVA díj alapján szerzed meg ezt a jogosultságot.

Kérdésed van ? Fordulj hozzánk bizalommal!

A.G.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.

2018. Január 19. 16:15, péntek | Adóguru

Rászállt az osztrák idegenrendészet a magyar munkavállalókra!

Egyre több magyar munkavállaló panaszkodik arra, hogy az osztrák rendőrök igazoltatás során arra figyelmeztetik, hogy azonnali hatállyal szerezze be az ausztriai tartózkodási engedélyt, mert legközelebb ennek hiánya büntetést von maga utá