Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Június 15. 20:58, hétfő

Krentenbollen- Holland mazsolás zsemlék glutén-és laktózmentesen

Krentenbollen- Holland mazsolás zsemlék glutén-és laktózmentesen

Az a helyzet, hogy a mazsola és én nem vagyunk barátok :) Nem szeretem sütiben, bejgliben sem, de ez a zsemle mindenképp azt kívánta hogy egy kis időre barátkozzak meg ezzel a hozzávalóval :) Nem bántam meg! Nagyon finom holland zseméket sütöttem. Az eredeti receptet itt találtam, én pedig így készítettem...

Hozzávalók:

- 200 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 50 gr mazsola
- 200 ml laktózmentes tej
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 20 gr cukor
- 15 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)+ egy kicsi a kenéshez
- 4 gr só

Elsőként a mazsolát megmostam, átválogattam majd egy lábasban feltettem főni éppen annyi vízzel, hogy ellepje. Miután felforrt, letakartam és hagytam állni kb. 5 percet. Ezután leszűrtem és egy papírtörlőn hagytam megszáradni.

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és robotgéppel összeállítottam. Olajozott szilikon lapra tettem és kezemmel kb. 1 centi vastagra, téglalap alakúra nyújtottam..

Rászórtam a mazsola felét...

majd mindkét oldalát a közepéig behajtottam...

Ezután újra kinyújtottam, illetve kezemmel téglalap alakúra formztam és megszórtam a maradék mazsolával...

Ismét behajtottam a széleit..

... és gombóccá formáztam...

Hagytam egy kicsit pihenni, épp csak addig amíg egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, a sütőt pedig 50 fokra állítottam. A gombócot átgyúrtam, rúd alakúra formáztam és 6 részre osztottam...

A kis tésztadarabokból olajos kézzel gombócokat formáztam és a tepsibe tettem...

50 fokos sütőben 35-40 percet kelesztettem, majd 200 fokon 5 percet és 180 fokon további 15 percet sütöttem. Miután kivettem a sütőből, a zsemlék tetejét olvasztott vajjal azonnal átkentem.
Nagyon szép lett és nagyon finom!

Ha az ízvilágára vagytok kiváncsiak, nos az egy nagyon jó kérdés. Első ránézésre azt gonolná az ember, hogy ez egy édes zsemle, pedig nem! Se nem édes, se nem sós, pont a határvonalon lebeg! Nagyon finom! :)

Ha más sütibe nem is, de ennél a zsemlénél mindenképp használni fogom a mazsolát.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen