Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Szeptember 26. 17:05, szombat

Mindenmentes kenyerem

Mindenmentes kenyerem

A tegnapi maglisztes, mindenmentes kenyér ami Zsófiank készült nagyon megtetszett. Ízre, illatra, állagra egyaránt. Mivel azt Zsófinak sütöttem, így muszáj volt egyet magamnak is gyártani, de az első verzióhoz képest ez már egy átgondolt, átvariált kenyérke lett (nem is én lennék, ha az alapreceptnél maradtam volna) :) Tehát adott volt hogy mindenmentes legyen, de nekem a legfontosabb szempont az volt, hogy ne tartalmazzon glutént! A többi már csak hab volt a tortán! :) Így készült a kenyérkém, ami nagyon de nagyon finom lett :)

Hozzávalók:

- 500 ml langyos víz
- 20 gr útifűmaghéj
- 1 púpos tk só
- csipet cukor
- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 5 gr burgonyapehely
- 200 gr hajdinaliszt
- 70 gr rizsliszt
- 30 gr lenmagpehely
- 45 gr kölesliszt
- 1 tk Mester család almarost
- csipet őrölt kömény (elhagyható)
- 2 ek kókuszolaj

Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem szép látvány :) de fontos szerepe lesz a tészta tugalmasságát illetően.Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a lenmagpelyhet, burgonyapelyhet, az almarostot, az őrölt köményt az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a vizet amiben az útifű megdagadt...

..és elkezdtem dagasztani a tésztát. Amikor összeált, hozzáadtam a 2 evőkanál olajat is és tovább dagasztottam, kb. 6 percig. Egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A tésztát olajos kézzel vettem ki a tálból, kicsit még marcangoltam rajta (ezt nem tudom más szóval írni, mert nem dagasztás volt az már, inkább csak amolyan adjunk formát a tésztának dolog) és a sütőformába tettem. Tetejét vékony pengéjű olajos késsel bevágtam..

..majd 50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet kelesztettem. 10 perc után ilyen volt a tészta..

10 perc letelte után lenyitottam a sütőajtót, rátettem a kenyeret, a sütőt 200 fokra állítottam, majd a kenyér tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és vissza is tettem a sütőbe. Tehát nem vártam meg, amíg a sütő 200 fokra bemelegszik. Kb. 42-45 percet sütöttem, de ez ugye változhat, mivel minden sütő máshogy süt, ki kell tapasztalni!

Így nézett ki megsütve a kenyérkém.

Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl! Én most 3 és fél óra múlva vágtam fel, akkor ilyen volt..

Nekem pedig virult a fejem :) mert úgy érzem megtaláltam illetve eltaláltam azt amit szerettem volna..

Számomra tökéletes!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen