Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Június 12. 13:48, péntek

Mini pitakenyerek glutén-laktóz és tojásmentesen

Mini pitakenyerek glutén-laktóz és tojásmentesen

Ma megint tesznap van :) Nem érdekel a 32 fokos meleg sem, én ma úgy döntöttem, ismét sütök, kipróbálom az új lisztjeim egyikét. Ma a II Pane di Anna glutén-és tejmentes kenyérlisztre esett a választásom, így néz ki ez a liszt:

Felmerült bennem, hogy a korábban elkészített szerb pitakenyeremet ebből a lisztből is meg lehet valósítani, de most nem egyben sütve, magos verzióban, hanem külön-külön. Tehát pitakenyér :) Írom az alapanyagokat és a tapasztalataimat szépen sorban..

Hozzávalók:

- 250 gr II Pane di Anna glutén-és tejmentes kenyérliszt
- 1 kk só
- 1 kk méz
- fél csomag Dr. Oetkre porélesztő
- 2 ek hajdinaliszt
- 1 tk útifűmaghéj
- 1 tk almaecet
- 240 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj

A kókuszolaj kivételével minden hozzávalót a dagasztógép táljába mértem és alaposan összedolgoztam. Itt jön az első észrevétel! Ez a tészta egyáltalán nem csomósodik!!! A többi gm liszt a folyadék hozzáadásakor mind csomós lesz, amit hosszú dagasztási folyamattal azért persze el lehet tüntetni, de elég időigényes és aki kézi robotgéppel dolgozik, annak mág fárasztó is. A megoldásra még nem jöttem rá, adagoltam már apránként is korábban a folyadékot, de az a verzió sem vált be. Itt most egy az egyben a szárazanyagokra öntöttem a langyos vizet és elkezdtem dagasztani. Semmi csomó!! :)

Miután ilyen szépen összeállt a tészta, hozzáadtam egyesével a kókuszolajat és tovább dagasztottam, még kb 5 percig. Egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, a tésztából olajos kézzel gombócokat formáztam, majd tepsibe tettem..

A gombócok tetejét a tenyeremmel kissé lenyomtam, megszórtam rizsliszttel, mert az volt a célom, hogy egy picit megrepedjenek a gombócok, majd meleg helyen (30 fokban ez most épp nagyon könnyen kivitelezhető) kelesztettem 40 percet. Pontosan olyan repedtek lettek, amilyennek szerettem volna. :)

A kelesztési idő letelte után tetejüket kókuszolajjal átkentem, majd 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem.

Gyönyörű színe van és annyira finom puha! :) Próbáljátok ki!

A II Pane di Anna liszt és minden más termék ebből a márkából az alábbi helyen vásárolható meg:

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen