Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Blog | Gluténmentes övezet

2013. Március 08. 20:21, péntek

Mit szabad és mit nem?!

Mit szabad és mit nem?!

Már ötödik alkalommal írok bejegyzést a blogomba és még szót sem ejtettem arról, mi is a pontos és hivatalos jelzése a gluténmentes termékeknek.

Már ötödik alkalommal írok bejegyzést a blogomba és még szót sem ejtettem arról, mi is a pontos és hivatalos jelzése a gluténmentes termékeknek.

Ezt a jelet keressétek:

Ez a jelzés 2011-től a szigorúan ellenőrzött élelmiszereken szerepelhet csak.

És hogy tisztában legyen mindenki a gluténtartalmú és mentes ételek különbségeivel, itt egy lista, ki mit ehet.

Gluténmentes ételek általában:
-babfélés és egyéb hüvelyesek
-dió, mandula, mogyoró
-gyümölcsök
-halak és tengeri állatok
-tejtermékek
-tojás
-vörös húsok és baromfifélék
-zöldségek

Gluténtartalmú ételek általában:
-gabonapelyhek
-gumicukrok, medvecukrok
-tengeri herkentyű formájúra préselt darálmányok
-kenyér, zsemlemorzsa, kétszersült, levesbetétek
-pácolt húsok
-peresek
-pizzatészta
-rántás
-sör
-sütemények, péksütemények, piskótatorták, linzertorták, fánkok, muffinok
-száraztészták
-szójaszósz
-szószok, öntetek, mártások
-töltelékek (pl. húsoknál)

(a második hasáb mintha egy csöppet hosszabb lenne, nem?)

Még nem írtam arról sem, milyen internetes oldalakon tájékozódom, ha valami kétség merül fel bennem az ételekkel vagy az összetevőkkel kapcsolatban. Ezeken az oldalakon sok hasznos infót találtok:
www.liszerzekeny.hu vagy a www.etelallergia.hu, www.taca.hu stb..

Zárásként ma is van egy receptem, merthogy gulyásleves nálam nem létezik pogácsa nélkül. Márpedig pogácsa nem nagyon készülhet liszt nélkül, így megint kutakodnom kellett egy nekem való és egyben ehető pogi recept után. Kicsit félve álltam neki, merthogy égetett tésztából méh soha nem készítettem semmit, nem hogy pogácsát.

Hozzávalók a sajtos pogihoz:
-2dl tej
-1 dl olaj
-15 dkg gluténmentes liszt (én Alfa-Mix lisztet használtam)
-3 tojás
-10-12 dkg reszelt sajt
-ízlés szerint só

Egy teflon edényben a tejet és az olajat felforraljuk, amikor elkezd forrni, takarékra vesszük és beleöntjük a lisztet. Azonnal elkezdjük keverni a robotkép keverőszárával, ez kb. egy perces időt vesz igénybe. Ezután levesszük a tűzről és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ettől egyre jobban összeáll majd a tészta. A tojások után jöhet a reszelt sajt és ezzel is jól összekeverjük a tésztát. Már itt felhívom a figyelmeteket rá, hogy a tészta ennél a pontnál kezelhetetlen, így vizes kézzel lehet csak tovább folytatni a folyamatot. Tehát vizes kézzel gombócokat formálunk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.

A tetejüket megszórhatjuk magokkal. (én kömény-és szezámmagot tettem rá.)

180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép egyenletes rózsaszín lesz a tetejük.

Ahogy a zserbóm, ez sem a szépségéről híres, de kit érdekel! Számomra ehető és nagyon finom! :) Ez a lényeg!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen