Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Blog | Gluténmentes övezet

2013. Szeptember 11. 20:56, szerda

Nem zsemle formájú zsemle

Nem zsemle formájú zsemle

Egy délután, kétféle zsemle...

A lisztek tesztelésén azt hiszem nagyjából túl vagyok, most a sütőformákkal kísérletezem... Rendeltem több félét, mert szeretném ebből is megtalálni az igazit, úgy ahogy a lisztből is.

A formák elég mókásak, nem is zsemle formájúak, na de a végeredmény a lényeg, legalábbis nekem!!!

A formák szilikonból készültek, eddig nem nagyon használtam, max. korábban muffin sütéshez, de mióta gluténérzékeny vagyok, azóta muffint sem sütöttem...

Szóval a forma... íme az egyik:

..és itt a másik, de az ebben készült szépségeket, majd holnap mutatom meg :)

Az ovális formájúban sült elsőként a zsemlének nevezett péksütim egy korábbi alaprecept alapján...

A hozzávalók a következők:
- 250 gr Schär Mix B liszt
- 50 gr Beiker kenyérliszt

- 150 ml langyos víz, vagy 100 ml tej (én vizet használtam, mert az elmúlt napok, hetek tapasztalatai alapján nem állok közeli barátságban a tejtermékekkel (sem), na de ez majd egy következő bejegyzés része lesz, ha túl leszek a vizsgálatokon...
- kevés só és cukor
- 15 gr friss Budafoki élesztő
- 3 ek olaj

A langyos vízben felfuttattam az élesztőt, a hozzávalókat összekevertem, majd a felfutott élesztős vizet hozzáöntöttem a lisztes, sós keverékhez. Kézi robotgép spiráljával pár percig dagasztottam, majd apránként hozzáadtam a 3 evőkanál olajat. Dagasztottam még picit, majd olajos kézzel gombócokat, vagyis inkább ovális gombóc formákat igyekeztem készíteni belőlük. Hagytam őket kelni meleg helyen addig, amíg szinte a duplájukra nem nőttek.

Miután szép pofásra megkeltek, betoltam őket a sütőbe 180 fokra és kb. 20-22 percig sültek. (persze a szokásos "virrasztásom" a sütő előtt most sem maradt el, azt hiszem ez már így lesz mindig, vagy legalábbis akkor biztosan, amikor valami újdonsággal próbálkozom. :)

A színük azért ilyen kis sápadt, mert még nem fejlesztettem tökéletesre a receptet, de azóta már tudom, hogy kelés után még le kellett volna kennem a tetejüket olajjal, majd miután megsültek és kivettem őket a sütőből, akkor pedig vízzel. Na de sebaj, majd holnap már így csinálom, mert hogy tutira megsütöm! :)

Erről a receptről is csak áradozni tudok, frissen azt érzi az ember, hogy egy helyben ülve megeszi az egészet, pedig nem szabad :) mert ugye hát ott a hülye szénhidrát :))) Viszont azt is tudni kell, hogy ezeknél a kenyereknél, zsemléknél a kritikus pont az éjszaka, vagyis az, hogy milyenek lesznek másnapra. Hát most tesztelés alatt állnak, várom a reggelt, hogy megkóstolhassam őket!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen