Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Március 01. 12:27, vasárnap

Nyújtott rétes glutén- és tejmentesen

Nyújtott rétes glutén- és tejmentesen

..elkészítettem az eddig lehetetlennek tűnőt :)

Korábban nagyon sokszor készítettem rétest, többnyire túró töltelékkel, persze boltban vásárolt kész réteslapból. Harmadik éve nem ettem ilyet és hát megmondom őszintén, álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha is sikerül megsütnöm gluténmentesen. Aki ismeri a gluténmentes liszteket, az tudja hogy nem egyszerű az ezekből készült tésztákkal dolgozni, pláne nem nyújtani..papírvékonyra meg egyszerűen lehetetlen. Volt, eddig! :) Malena konyhája című blogon láttam meg először gm verzióban, az eredeti, búzás recept pedig itt található. Ma jött el az ideje hogy elkészítsem. Én apró változtatásokkal csináltam, némi lisztcserével is, mert nem szeretem a Farmo lisztet...nem azért mert nem jó, csak egyszerűen nálam nem vált be, ezért nem használom, viszont a Nutri tésztalisztjét annál inkább és úgy gondoltam ez a hármas itt és most (is) megállja a helyét. Hát nem csalódtam :) Itt az én verzióm:

Hozzávalók a tésztához:

- 180 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 30 gr Nutri-free Mix per Pasta fresca tésztaliszt
- 40 gr Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt
- 1 ek kacsazsír
- 1 tojás (a lehető legkisebb méretű)
- 1 púpos kiskanál Psyllium (útifű maghéj)
- 200 ml langyos víz
- 1 tk (kb. 5 ml) ecet

Az almás töltelékhez:

- 5 db alma pucolva
- 2 ek cukor
- 2 ek rizsdara
- Lucullus almás sütemény fűszerkeverék

A meggyes töltelékhez:

- egy üveg magozott meggy
- 2 ek cukor
- 2 ek rizsdara
- Lucullus őrölt fahéj

Elsőként a liszteket egy tálba mértem, hozzáadtam a tojást, a kacsazsírt az ecetet és a vizet (amibe az útifű maghéjat tettem és elkevertem), majd a robotgéppel összedolgoztam a tésztát. Kissé ragacsos végeredményt kaptam, de nem kell megijedni, jó lesz az a tészta :) Ezután már csak olajos kézzel dagasztottam, majd miután gombóccá formáltam, kevés olajjal lekentem és kb. 30-40 percet letakarva hagytam pihenni. Közben elkészítettem a töltelékeket..

Az almát megpucoltam, majd lereszeltem, hozzáadtam a cukort és hagytam egy kicsit állni, majd kinyomkodtam a levét, hozzáadtam a Lucullus almás sütemény fűszert, cukrot és rizsdarát, majd jól összekevertem.

A meggyes töltelékhez a meggyet lecsöpögtettem, megcukroztam, hozzáadtam a rizsdarát és a fahéjat, majd alaposan összekevertem.

A tésztát két gombócra osztottam, a pultra terítettem egy teljesen új, használaton kívüli konyharuhát, megszórtam rizsliszttel, majd az első gombócot kinyújtottam. Óvatosan, nehogy elszakadjon, addig nyújtottam, míg a konyharuha színes csíkjai át nem látszanak a tésztán.. Jelzem, ez nem egyszerű mutatvány, kellő türelem és idő kell hozzá, mert nem megy pikk-pakk úgy, mintha rétes+búzalisztet használnánk.

Szerintem ez a legnehezebb folyamat! Gluténmentes tésztát papírvékonyra nyújtani nem kis feladat! :)

Próbáltam közelről fotózni, szemléltetni, miről is beszélek feljebb...remélem sikerült :)

Nyújtás után a tésztát lekentem olajjal, a szélére tettem a töltelékből..

..és a konyharuha segítségével feltekertem...

A másik tésztagombóccal is ugyan így jártam el..

A réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejüket olajjal lekentem és fogpiszkálóval megszúrtam. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt ksézre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Ezt sütés közben fotóztam :)

Kiszakadt a tészta, több helyen is (de csak a meggyes) így tudom hogy nem tökéletes, attól még nagyon messze van, de így is nagyon finom..

Megvártam míg kihűlt, utána szeleteltem..

Egyszerűen tökéletes!!! Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen